Analiza EBRD-a: Ekonomija u BiH stabilna, ali nema privatizacije BH Telecoma

Radiosarajevo.ba
Analiza EBRD-a: Ekonomija u BiH stabilna, ali nema privatizacije BH Telecoma
Novi tranzicijski izvještaj Europske banke za obnovu i razvoj pokazao je da ekonomija u Bosni i Hercegovini otporna na političke promjene, ali i da je pokazan jak otpor državnih preduzeća i vlasti prema privatizaciji velikih državnih kompanija.

Riječ je o analizi za period 2017-2018, u kojem je istaknuto da je usporen progres na ispunjavanju odredbi Reformske agende tokom posljednjih dvanest mjeseci, ali da uprkos svemu tome, te vanjskim udarima i teškoj investicionoj klimi, ekonomski rast je pozitivan, a rast industrije i izvoza se nastavlja.

Ekonomija stabilna i otporna na političke turbulencije

Ipak, ističe se u izvještaju EBRD-a, kako je najveći problem usporena privatizacija ključnih firmi u Federaciji BiH, posebno kada je riječ o dva telekom operatera, BH Telecomu i HT Eronetu, koji su u državnom vlasništvu.

"Šest puta država je pokušala prodati Sarajevo Osiguranje, nakon što je pet puta obaran tender zbog slabe zainteresiranosti za kupovinu. Tako je i u ostalim preduzećima u FBiH, gdje je otpor spram privatizacije izuzetno veliki. Recimo, ne postoji plan za privatiziranje telekomunikacijskih kompanija BH Telecom i HT Mostar, a nikada nije pokrenut ni proces procjene vrijednosti ove dvije kompanije, iako je to jedan od prioriteta koji je tražio MMF program", napominje se u izvještaju EBRD-a.

ebrd_izvjestaj_analiza_ekonomija_bih_prtscr1.jpg - undefined

Ipak, uz sve to, izmjeren je porast makroekonomskih pokazatelja, te je nakon rasta od 3.1 i 3.2 posto u 2015. i 2016. godini, u prvoj polovini 2017. godine zabilježen nešto manji, ali značajan makroekonomski porast od 2.2 posto, sto do kraja godine može označiti veliki rast ekonomije u BiH.

Nešto slabijem rastu najviše je doprinio loš rad sektora agrikulture, ali i pomaci u sektoru industrije. Također, slabiji rast je zabilježen i u građevinarskom sektoru jer su neki veliki, kapitalni projekti, kao što je izgradnja Koridora Vc odgođeni. Lošijem rastu doprinijele su loše finansijske politike van države, uključujući i poslovanje sa EBRD-om i MMF-om, ali očekuje se da će u vrlo kratkom roku ponovo porasti ekonomski faktori, te je projicirano da nas očekuje projekcija od 2.5 procenata do kraja 2017. godine, odnosno 3.0 procenata u 2018. godini.

No, ono što je pozitivno jeste da je ekonomija pokazala da je otporna na usporavanje reformi i političke turbulencije, a negativni pokazatelji istaknuli su rizik za privredu.

"Slaba investicijska klima i kompleksna institucionalna struktura cijele države odvlači ulagače i usporava provođenje reformi. Zbog toga je rast sputan, ali srednjoročna progloža predviđa mogući rast ukoliko vlas odluči ubrzati reforme", pojasnili su stručnjaci EBRD-a.

hahn_zvizdic_upitnik_press_RSA1.jpg - undefined

Budućnost BiH leži u saradnji s MMF-om i Reformskoj agendi

Kao važne stavke istaknuto je neuvođenje sankcija Energetske zajednice za BiH i potpisivanje novog programa s MMF-om, koji nije iskorišten u punoj mjeri. Napomenuli su i da je taj program odgođen zbog neusvajanja niza zakona, među kojima je i Zakon o akcizama, a dodatni negativni udar nastupio je u Trstu, kada je BiH bila jedina država koja nije potpisala Sporazum o transportnoj zajednici Zapadnog Balkana.

S druge strane, kao budući pozitivni pomaci navedeno je ispunjavanje Upitnika Europske komisije, čiji završetak se očekuje do kraja 2017. godine, kao i pregovaračka politika koja je BiH dovela na korak do pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

EBRD je pohvalio i usvajanje novog Zakona o bankarstvu u FBiH, a kao glavni prioritet u narednom periodu EBRD-ovi stručnjaci navode potrebu ubrzavanja aktivnosti na provođenju Reformske agende u saradnji s MMF-om.

Najzad, navedeno je da je ključna i potreba povezivanja BiH sa zemljama regije, ali i da vlasti moraju kroz dijalog s privatnim sektorom raditi na reformi javnih nabavki, poreskog sistema i čitavog niza zakona koji su važni za poslovanje kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije