Izvještaj protiv ratnog komandanta Prve tešanjske brigade zbog granatiranja Doboja

Radiosarajevo.ba
Izvještaj protiv ratnog komandanta Prve tešanjske brigade zbog granatiranja Doboja
Foto: Tuzlanski.ba / PU Doboj
Dobojska Policijska uprava dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv ratnog komandanta Prve tešanjske brigade Armije RBiH Mustafe Cerovca iz Tešnja zbog granatiranja Doboja 1992. godine, saznaje Glas Srpske.

Sagovornik lista je naveo da je Cerovac od jula do decembra 1992. godine naređivao raketiranje najužeg jezgra Doboja, javlja Srna.

"Razarani su objekti, a u napadima je ubijen i ranjen veći broj civila. Cerovac je nakon toga postao komandant Operativne grupe Jug", rekao je za Glas Srpske sagovornik iz istrage.

Policijska uprava Doboj saopćila je da je izvještaj podnesen protiv visokopozicioniranog oficira Armije BiH, ne navodeći ni njegove inicijale.

Iz policije je navedeno da je od raketa ispaljenih s položaja Armije RBiH u užem jezgru grada smrtno stradalo 13, a teže i lakše ranjeno 18 civila.

"Bivši visokopozicionirani oficir osumnjičen je da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskoj konvenciji o zaštiti lica za vrijeme rata i da je izvršio krivično delo zločini protiv čovječnosti", saopćila je policija.

Okružno tužilaštvo u Doboju je 2005. godine od tadašnjeg dobojskog Centra javne bezbednosti zaprimilo prijavu i pokrenulo postupak protiv odgovornih za ubijanje srpskih vojnika i civila s položaja Armije RBiH u Tešnju i Tesliću, navodi se u tekstu.

"Prijavom je i tada bio obuhvaćen Cerovac, a uz njega i ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Tešanj Šemsudin Mehmedović, koji je danas poslanik SDA u parlamentu BiH", piše list.

Dobojsko tužilaštvo je prijave i predmet proslijedilo Tužilaštvu BiH.

Mehmedović je uhapšen 2013. godine, ali je pušten nekoliko sati nakon toga.

Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Doboju Dragomir Jović rekao je da niko nije odgovarao za pobijene civile.

"U parku je spomenik podignut za 99 poginulih civila, a na ovom području ranjeno ih je 399 i svi su uglavnom žrtve neselektivnog granatiranja", dodao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije