Kod Kaknja i Ilijaša uhapšeno šest osoba zbog ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Kod Kaknja i Ilijaša uhapšeno šest osoba zbog ratnih zločina
/ Foto: Tužilaštvo BiH / Ilustracija
Po nalogu Tužilaštva BiH SIPA je uhapsila šest osoba osumnjičenih za ratni zločin u Čemerom kod Ilijaša.

Radi se o nekadašnjim pripadnicima TO i Armije R BiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, 10. juna 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 Po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Ilijaša i Kaknja, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene:

Turudić Teufika, rođenog 1960. godine u Kaknju, Bešlija Mirsada, rošenog 1964. godine u Ilijašu, Bešlija Nusreta, rođenog 1962. godine u Ilijašu, Bešlija Mirzeta, rođenog 1968. godine u Sarajevu, Spahić Hamdiju, rođenog 1960. godine u Ilijašu, Sikira Senada, rođenog 1959. godine u Kaknju.

"Ovi osumnjičeni su pod istragom, da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura TO i Armije R BiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze, dana 10.06.1992. godine, sudjelovali u napadu na selo Čemerno, općina Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti. Tokom napada počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16 a najstarija više od 80 godina, a među kojima je bilo i oko 10 žena", kaže se u saopćenju.

Zločin u Čemernom, predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline, navodi se u saopćenju.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije