Izricanje prvostepene presude za zločine u Kotor-Varoši 29. septembra

1
Fena
Izricanje prvostepene presude za zločine u Kotor-Varoši 29. septembra
Foto: Fena / Sud BiH

Nakon devet godina suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će u petak, 29. septembra, izreći prvostepenu presudu četvorici optuženih za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.

Savo Tepić, Duško Vujičić, Duško Maksimović i Ilija Kurušić se terete da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Tepić je, kako je navedeno, u to vrijeme bio načelnik Službe javne bezbjednosti Kotor-Varoš i član Kriznog štaba Općine, Vujičić aktivni milicioner, Maksimović rezervni milicioner, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Za srijedu, 27. septembra, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane optuženog Ranka Draškića, koji je sa Savom Manojlovićem optužen za učešće u napadu na Lješevo 5. juna 1992. i ubistvima 20 civila. Tada je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove, javlja BIRN BiH.

Istog dana planiran je nastavak iznošenja završnih riječi Odbrana u predmetu protiv 11 optuženih za zločine počinjene u Bosanskom Novom. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici VRS-a, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

U petak, 29. septembra, Tužilaštvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju protiv Miladina Trifunovića, koji je optužen u svojstvu komandanta Vogošćanske (Crnovrške) brigade VRS-a, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Istog dana završne riječi će iznositi Odbrane Ilije Zorića i Boška Grujičića, koji su optuženi za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima. Zajedno s njima, sudi se još devetorici pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga.

Suđenja i za druge bosanskohercegovačke gradove nastavit će se ove sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije