'Izjave da načelnik Srebrenice ne može biti Srbin ne doprinose stabilizaciji'

AA
'Izjave da načelnik Srebrenice ne može biti Srbin ne doprinose stabilizaciji'
Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je da su razgovarali o međusobnim odnosima te da mu je Nikolić čestitao na rezultatu i mirno sprovedenim izborima i referendumu

„Konstatovali smo da su mir i stabilnost veoma važni da budu očuvani i da svi oni špekulanti koji su govorili o tome da će referendumom i izborima biti ugrožena stabilnost i da će biti nasilja, apsolutno su se prevarili. Narod je pokazao visoku demokratsku svijest, prije svega, i u tom pogledu, apsolutno je jasno da nisu bili u pravu oni koji su predviđali razne događaje“, kazao je Dodik u izjavi novinarima.

On je dodao da se ranije u toku dana na aerodromu u Beogradu susreo sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao također o situaciji nakon referenduma i izbora održanih u RS-u i BiH.

Upitan o situaciji nakon lokalnih izbora u Srebrenici, Dodik je kazao da smatra da se spekuliše u vezi sa Srebrenicom te da su izbori tamo provedeni bez većih primjedbi.

„Ostali su problemi u vezi prebrojavanja listića, ta manipulacija brojem dobijenih glasova i izašlih stvorila je određenu nervozu, a mislim da se radi o Bošnjacima koji ne mogu da prihvate i podnesu da gube lokalne izbore. I u tom pogledu izjave tipa 'ne može biti Srbin', apsolutno ne doprinose stabilizaciji“, kazao je Dodik.

Ističući da je ponosan na činjenicu da bi kandidat Mladen Grujičić mogao da bude definitivno potvrđen kao načelnik opštine Srebrenica, Dodik je rekao:  „Apsolutno te predstave o tome da ako dođe Srbin automatski će se minimizirati ili odbaciti bilo kakva obilježavanja stradanja Bošnjaka, nisu tačne. Srebrenica je mjesto ogromnog stradanja Bošnjaka, ali isto tako i stradanja Srba. Mi smo do sada imali zloupotrebu lokalnih vlasti samo na pitanjima obilježavanja stradanja Bošnjaka i nije uopšte bilo moguće organizovati obilježavanje stradanja Srba. To će samo biti iznivelisano dolaskom našeg kandidata.“

„Bošnjaci, kada su vidjeli da im broj ne odgovara, onda su bošnjački članovi komisije napustili komisiju i ostalo je to u vakuumu. Nije se znalo ni ko radi, tako da je tužioc dao nalog da se obezbjedi objekat. Nije se uopšte išlo ni u šta drugo“, dodao je.

Dodik je rekao da očekuje konačne rezultate izbora u narednih sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije