"Izjava Milorada Dodika je sramotna, besmislena i bespotrebna"

Radiosarajevo.ba
"Izjava Milorada Dodika je sramotna, besmislena i bespotrebna"
Foto: AA / Vučić u Banjoj Luci

Stavovi koje je iznio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson o neophodnosti reformi Ustava Bosne i Hercegovine, u kontekstu procesa približavanja i uključivanja Bosne i Hercegovine u euro-atlanske saveze (EU i NATO) su potpuno jasne i utemeljene, poručili su iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

"Svima je jasno da će Bosna i Hercegovina temeljito morati mijenjati svoj Ustav na putu pridruživanja u Evropsku uniju. Jasno je iskazana i politička volja svih političkih stranaka koje su zastupljene u parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine o putu BiH u EU. Dodikov SNSD je također javno parafirao politički stav da BiH treba biti dijelom EU. Prema tome, ambasador Nelson samo je izrazio podršku tim procesima države koju predstavlja, a koje su bh. političari javno iskazali", navodi se u saopćenju VKBI-ja.

Međutim, dodaju da je ono što je teško razumjeti jeste današnji javno izneseni stav člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da "ako se želi mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament te nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu".

"Ovakva izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je sramotna, besmislena i bespotrebna. Elementarna stvar koju član Predsjedništva BiH treba i mora znati jesu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine. Članom X tačka 1. Ustava Bosne i Hercegovine jasno je preciziran i propisan način izmjene Ustava BiH: 'Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu'. Dakle, nikakva entiteska saglasnost o izmjenama Ustava BiH nije potrebna niti propisana Ustavom BiH. Dodik, iz njemu jasnih razloga ili ne znanja (što bi bilo poražavajuće za funkciju koju obavlja), poistovjećuje pitanja izmjena i/ili dopuna Ustava BiH i pitanja nadležnosti države i entiteta", dodaju.

Na samom kraju navode kako ostaje nejasno zbog čega Milorad Dodik na ovako krupnim pitanjima, koja su, prema njihovim riječima, posve jasna, dezavuiše
bh. javnost i, podvlače, bruka instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine i samoga sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije