Izetbegović: Stvara se nervoza, u Sarajevu smo imali vrlo loš rezultat...

10
Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Stvara se nervoza, u Sarajevu smo imali vrlo loš rezultat...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

U Centrali Stranke demokratske akcije (SDA) održana je sjednica Kolegija ove stranke, u jeku otvorenih razmimoilaženja u ovoj stranci, o čemu svjedoče serija javnih istupa unutar "vodeće bošnjačke stranke" tokom ovog vikenda, prilikom čega su pale teške riječi.

Obraćajući se novinarima poslije sjednice, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da "kane uspostaviti dijagnozu stanja do narednog kolegija".

"Krajem iduće sedmice planiramo sjednicu Predsjedništva i donijeti odluke. Vidjeti gdje se radilo dobro, gdje ne, kazao je Izetbegović, prenosi N1

Na pitanje da li se pričalo o odnosu sa Zvizdićem, koji nije prisustvovao sjednici, kazao je:

"Tražio sam da se bez gospodina Zvizdića ne ulazi u dubinu i suštinu stvari. Nije se moglo izbjeći, ali to nije temeljito razmatrano. Mislim da su porodični razlozi u pitanju". 

"Bilo bi odgovora, palo je teških riječi. Mislim da je vrijeme da stanu te teške riječi, da dalje ne rasklimavamo strukturu stranke i da ne zbunjujemo naše pripadnike stranke i članove", dodao je. 

Izetbegović je kazao da su turbulencije unutar stranke posljedica rezultata izbora u nekim mjestima.

"Stvara se nervoza, u Sarajevu smo imali vrlo loš rezultat. Stvara se nervoza i traže krivci i ne smijemo dozvoliti da to naruši strukturu stranke. Moramo vidjeti šta su razlozi što nismo uspjeli u Sarajevu, a jesmo u Vogošći ili nismo u Zenici a jesmo u Visokom. Odgovori nisu jednostavni, neki su u rukovodstvu, neki objektivni".

Podsjetimo, sukob frakcija sa vodstvom SDA traje već mjesecima, a eskalirao je ostavkama i teškim riječima nakon Lokalnih izbora 15. novembra, na kojima je SDA ubilježila lošije rezultate.

Nakon nastupa potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića u kojem je iznio uvjete pod kojima će ostati u SDA, uslijedila je sada već čuvena poruka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića "da će ga tek sada upoznati", jer on "nije čovjek kojem se daju ultimatumi".

Zvizdiću je odgovorila i potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sebija Izetbegović.

Ona je poručila da je iznenađena samim načinom na koji je Denis Zvizdić "formulirao zahtjev za smjenom odbora SDA".

"Osobito što je u tom zahtjevu prisutan neprimjereni ultimativni ton, mada sam ranije primijetila da je spreman napasti dojučerašnje prijatelje ako procijeni da su poljuljani, kao što je napao Novalića", kazala je između ostalog Izetbegović.

Zvizdić se nije pojavio na današnjoj sjednici zbog, kako saznajemo, drugih obaveza. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije