Izetbegović gost na HRT-u: Činimo sve da se Hrvati osjećaju "relaksirano"

24
Radiosarajevo.ba
Izetbegović gost na HRT-u: Činimo sve da se Hrvati osjećaju "relaksirano"
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije večeras je bio gost na HRT-u, te je komentarisao nedavne izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te lidera SNSD-a.

"Milorad Dodik nije najavio odcjepljenje RS-a od BiH, mada možda ima i takve planove, on traži da se reforme vrate 20 godina unazad. Da se napravi država u državi. Da unutar države BiH ponovno bude država RS. Ima naravno rješenja da odustane od toga jer to je svakako jedna 'slijepa ulica' iz koje će ga vraćati OHR ili Ustavni sud. Mislim da je ponajprije ovo njemu služi za predizbornu kampanju. Imat će cilj ukinuti pravosuđe na nivou države BiH jer se boji toga pravosuđa s razlogom. Želi ga vratiti tamo gdje je pod njegovom kontrolom, na nivo RS-a", naveo je Izetbegović.

Na pitanje o tome jer "visoki predstavnik nije iskoristio pravo smijeniti čelnike koji ruše Ustav i BiH, te da li je to trebao napraviti", lider SDA je rekao:

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

"Narodna skupština RS-a je dobro pazila kako će stvari postaviti. Donijeli su zaključke, nisu donijeli odluke. Tako da još uvijek nema razloga da baš tvrdo krene i čuva tu zadnju mjeru za zadnje aktivnosti i za koje je Narodna skupština zadužila Vladu. Da se zaista krene u jedan protuustavan i antidaytonski pokret u svibnju i lipnju. Ako će se doista dogoditi da će krenuti rušiti reforme, da je rade protiv Daytona i protiv Ustava, tada ćemo morati reagirati".

Na pitanje o izjavi Dodika da je BiH "maligno bolesna", Izetbegović je rekao:

"On cijelo vrijeme vrijeđa BiH. Vrijeđa Bošnjake, ponekad Hrvate, vrijeđa predstavnike međunarodne zajednice. Čini sve da ona bude jedna neuspješna priča, međutim daleko neuspješniji dio te priče je RS".

Govorio je i o srpskom separatizmu i bošnjačkom unitarizmu.

"Ja ga ne vidim, kada je u pitanju bošnjački unitarizam. Činimo sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osjećaju 'relaksirano'. Ima na nivou države stotinu bitnijih pozicija koje vladaju državom i na nivou Federacije oko 200. Hrvati imaju paritet. Imaju 15 posto u državi i imaju preko 33 posto pozicija ministarskih, direktorskih itd. Dakle, Hrvati od tih 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav garantira. I imaju ovu jednu, Željko Komšić, s kojom su nezadovoljni. Imaju 46 gdje bi trebali biti zadovoljni jer su ih dobili nauštrb Bošnjaka. Bošnjaci imaju 46 pozicija manje u namjeri da Hrvatima 'omile' BiH. Ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma itd", naveo je Izetbegović.

Na konstataciju novinara da "Bošnjaci inzistiraju na građanskom modelu, kojega Hrvatska vidi kao također kršenje Sporazuma konstitutivnih naroda", lider SDA je rekao:

"Na koji način vi to inzistirate? Možete li mi dati primjer, gdje je to? To su virtualne priče, u čemu se to konkretno može vidjeti. To ne postoji. To su ustvari napadi na Bošnjake, udruženi napadi s Dodikom, zato što Hrvati žele izmijeniti Ustav i Izborni zakon tako da član Predsjedništva BiH mora biti iz HDZ-a. Volio bih čuti i vidjeti neki primjer gdje ima pokušaja te dominacije i gdje ima tih pokušaja nametanja građanskog principa. To je nemoguće napraviti u BiH".

Izetbegović je rekao da bi pristao i na to da bošnjačkog člana Predsjedništva biraju Hrvati ili neki drugi narod.

"Bili smo spremni dva puta i na ovu stvar. Kroz paket za koji su se borili Haris Silajdžić i Božo Ljubić i kroz izravni izbor koji je srušio Dragan Čović. To je bila SDA pomoći Hrvatima da se relaksira njihova pozicija kroz implementaciju presude Sejdić-Finci. Da se svakome da teoretsko pravo da se kandidira, a da u stvari ono realno bude oslonjeno na volju tri konstitutivna naroda, odnosno većinu glasača iz tih konstitutivnih naroda. I dalje smo spremni raditi na tome", zaključio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije