Izetbegović: Brinem hoćemo li imati dovoljno kiseonika, mislite na one koje volite

21
Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Brinem hoćemo li imati dovoljno kiseonika, mislite na one koje volite
Facebook / KCUS

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da je “stanje kritično” kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u.

"Kolege i ja smo upravo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo tu bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Svi kapaciteti su popunjeni bolesnim pacijentima. Cijela zgrada stare hirurgije je odvojena za COVID-19 slučajeve. Lokalitet Podhrastovi je također popunjen u kapacitetu. Skoro godinu dana radimo sve što je u našoj mogućnosti, gotovo bez ikakve podrške. Osoblje je iscrpljeno. Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i nastavićemo raditi sve što možemo da spasimo što više života, ali je zaista kritično stanje. Sve više naših uposlenika obolijeva", napisala je prof. dr. Izetbegović an zvaničnoj Facebook stranici.

Prof dr. Izetbegović ističe kako se kiseonik troši u ogromnim količinama te da je obaviještena da će biti problema u snabdijevanju.

"Brinem šta će biti sutra i hoćemo li imati dovoljno kiseonika. Krizni štab KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Apelujem na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih kao i da obezbijede dostatno snabdijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika. Životi svih hospitaliziranih COVID-19 pacijenata zavise od toga.

Navodi kako još uvijek imaju dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama. Zamolila je i građane da pomognu, da poštuju propisane mjere.

"U ovom trenutku je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, moramo se na sve načine boriti da spriječimo i spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i na svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici", poručila je porf. dr. Sebija Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije