Izetbegović u Rezimeu: Federaciju je blokirao HDZ, upozoravam Christiana Schmidta...

11
Radiosarajevo.ba
Izetbegović u Rezimeu: Federaciju je blokirao HDZ, upozoravam Christiana Schmidta...
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović gostovao je u večerašnjem Rezimea na Federalnoj Televiziji, a tokom gostovanja govorio je o aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini.

Lider SDA govorio je, između ostaloga i o odnosi Sjedinjenih Američkih država sa ovom strankom, te je kazao kako SAD "ima nešto protiv SDA". 

"Insistirao sam na par stvari koje su su oni izrekli, teških kvalifikacija u odnosu na SDA. Da mi kontroliramo sudstvo i da smo krivi za disfunkcionalnost Federacije. Nisam dobio odgovor od njega. Tražio sam da u vezi nekih tvrdnji, povezanosti naših članova sa korupcijom, nisam ni tu dobio dogovor. Kazao je da će on to proslijediti Tužilaštvu. Od tada je prošlo pola godine i nema nikakve reakcije. Nema nikakvog dokaza", kazao je Izetbegović.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Tvrdi da su Amerikanci iznijeli niz neistina u tvrdnjama u odnosu na SDA.

"Djeca već u srednjoj školi znaju da je Federaciju blokirao HDZ. Kako može reći Američka ambasada da je to radila SDA, a svi znamo da to nije istina. Kako mogu reći da mi kontroliramo sudstvo i tužilaštvo kad u ovome času toliko generala Armije BiH ima problem sa tim tužilaštvom, toliko potpredsjednika ima problema sa sudstvom, kada nam premijera godinama sude, kada je podignuta optužnica protiv Cikotića itd. To su jednostavno neistine."

Pročitajte sve zaključke Glavnog odbora SDA: Od Trojke, preko OHR-a i Ambasade SAD, do Dodika...

Pročitajte sve zaključke Glavnog odbora SDA: Od Trojke, preko OHR-a i Ambasade SAD, do Dodika...

Pored toga, osvrnuo se i o sankcijama koje su uvedene Osmanu Mehmedagiću.

"Ne možete čovjeku na čelo, na leđa staviti takav jedan biljeg, jednoj stranci, a da nemate dokaz. To je presuda faktički. U našim okolnostima je to presuda u odnosu na jednog čovjek i jednu stranku. Pa morate reći o čemu se radi. Dakle konkretno me zanima, prozivam po peti put američku stranu da kažu o čemu se radi.

Ukoliko se pokaže da smo mi imenovali čovjeka koji treba štititi zakon, a koji je zatim s kriminalcima ovu stvar uradio i ako se dokaže da je zaista SDA dobila neka sredstva od kriminalaca ja ću podnijeti konsekvence", kazao je predsjednik SDA, te je ponovo pozvao da se dostave dokazi o svemu navedenom.

State Department: Osman Mehmedagić i Edin Gačanin stavljeni na crnu listu SAD

State Department: Osman Mehmedagić i Edin Gačanin stavljeni na crnu listu SAD

Na pitanje da li misli da je moguće da i on završi na ovoj listi, kazao je da je sve moguće. 

"Ako su ovo kriteriji. Ako možete jednostavno, bez dokaza, bez toga da druga strana odgovori, zalijepiti etiketu, faktički izreći presudu u odnosu na nekoga, onda je svašta moguće", dodao je.

Ziherašluk i javašluk Tužilaštva je kriv za ovu situaciju

Tokom svog razgovora, osvrnuo se i na situaciju sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

"Prijeti Bećiroviću da ne smije doći na teritorij RS-a, to do sada nije radio. On ustvari pomjera granice i sve je krenulo pojačano od onog momenta kada ga nisu zaustavili sa odlikovanjem Karadžiću. Kada je odlikovao one koji su odgovorni za genocid. Tada nije reagovao PIC, OHR. Kada je napravio protivustavni referendum, kada je negirao genocid nije reagovalo Tužilaštvo i oni su krivi za ovu situaciju. Njihov ziherašluk i kukavičluk su krivi za ovu situaciju. I mene zato možda i ne voli međunarodna zajednica jer mi smo pritiskivali Inzka i sve njih da rade svoj posao.

Senad Pećanin: 'Zakon o kleveti je zakon o zaštiti lika i djela Milorada Dodika'

Senad Pećanin: 'Zakon o kleveti je zakon o zaštiti lika i djela Milorada Dodika'

Sada nema adekvatnog odgovora, još uvijek je jedan kukavički odnos s njihove strane. Oni se bave sa SDA. Da su se ovako bavili Miloradom Dodikom, kako se sada bave nama, zaustavili bi ga poodavno. Dužno je pravosuđe baviti se ovim, čovjek direktno krši Krivični zakon. Dopuštaju mu da negira genocid i to nije nimalo bezopasno", osvrnuo se Bakir Izetbegović.

Lendo će dati potpis "na ono što je normalno"

Kada je riječ o vlasti u Federaciji BiH Izetbegović kaže da Lendo hoće dati potpis.

"Mi želimo postupiti po Ustavu, želimo sjesti, dogovoriti se, želimo poštovati izborne pobjednike. Mi poštujemo svakoga u ovoj zemlji, čak i one koji možda nisu za poštovanje. Dakle blokadu prave oni koji to ne poštuju. Ne poštuju izborni rezultat, ne poštuju obavezu dogovora, ne poštuju Ustav FBiH. Da predsjednik FBiH i dva potpredsjednika formiraju Vladu FBiH. Tako to Ustav kaže. Mi imamo najzahtjevniju, najtežu komponentu i oni žele da mi potpišemo njima da nas isključe iz toga svega. Oni moraju uraditi koaliciju koju je moguće imenovati. Mi smo dobili podršku naroda, mi smo osvojili te pozicije, mi smo najjača komponetna u tome svemu i oni nešto žele bez nas. Dakle dopada im se Dodik i dopada im se Čović, mi im se ne dopadamo i treba da izađemo iz toga."

Lidija Bradara: Puno toga je dogovoreno. Ali dogovoreno je kada je sve dogovoreno

Lidija Bradara: Puno toga je dogovoreno. Ali dogovoreno je kada je sve dogovoreno

Naglašava da će Lendo dati potpis "na ono što je normalno. Normalno je sjesti i dogovoriti se i od ove tri komponetne napraviti trokomponentu Vladu FBiH. Prije svega tražimo da sjednemo, da prestane to djetinjasto ponašanje na koje ih ohrabruju stranci."

O novoj intervenciji Schmidta

O eventualno novoj intervenciji Christiana Schmidta Izetbegović kaže: "Mislim da neće nametnuti rješenje po kojem su dovoljna dva potpisa sa formiranje Vlade Federacije. Upozoravam ga da to ne uradi. Ako to uradi dobit će odgovor od nas."

Izetbegović se za kraj osvrnuo i na svoje najveće greške kao lider stranke.

"Naravno da najjači navuku na sebe sve ostale jer su ih pobjeđivali, jer su neke stranke nestale u sudaru sa SDA. Zamjerio sam se ja i međunarodnoj zajednici jer nisam htio da uradim ono i više od onoga što je uradio visoki predstavnik od mene u Neumu", zaključio je za Federalnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije