Izetbegović: Spreman sam ići u Beograd, Vučić je čovjek s kojim treba razgovarati

18
Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Spreman sam ići u Beograd, Vučić je čovjek s kojim treba razgovarati
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Vučić je čovjek s kojim treba razgovarati, kazao je lider Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović u intervjuu kojeg je večeras dao za Federalnu televiziju.

Na konstataciju voditelja Rezimea Sanjina Bećiragića da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio sastanak s njim, Izetbegović je, navedeno potvrdio:

"Da. Nismo dogovorili precizno sastanak. Postoje otpori da se ide na taj sastanak, a ja ću na taj sastanak otići. Ja ću otići na svaki sastanak koji može spriječiti jedan lošiji scenarij, gdje mogu utjecati da se stvari smire i da se ide u pravom smjeru", rekao je Izetbegović.

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Upitan o tome gdje će se održati sastanak u Beogradu ili Banjoj Luci, Izetbegović je, također, izjavio:

"Nije meni to toliko važno. Kruna mi sa glave neće pasti i da odem u Beograd. Kanim razgovarati i postići ovo što sam sad kazao. Da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, ako je to uopšte moguće. Da uskladimo te interese. Da ne idemo u nešto što nije dobro. Nešto smo postigli za ovih 26 godina. SNSD je to jako usporavao. Da nije bilo SNSD-a i politike Milorada Dodika ovo bi bila skoro normalna zemlja danas, s puno visočijim standardom...", rekao je izetbegović.

Govoreći o Srbiji i Vučiću Izetbegović je istakao da imamo kontekst u kojem jača srpski nacionalizam.

"Svesrpski svet je ustvari ime za veliku Srbiju, ali na nivou kulture, vjere, identiteta, nije teritorijalni. Sa mogućnosti da se uvijek pretvori u teritorijalni. Vučić to radi. On to drži, on to čuva. S druge strane omudrao je. Prije 25-30 godina on je bio jedan radikalni srpski političar koji nije pazio šta govori. A onda, naravno, kroz par decenija je osjetio dokle može ići, inteligentan je. Možda se u izvjesnoj mjeri promijenio, postao odgovorniji u odnosu na ostale", dodao je.

Izetbegović tvrdi da Vučić "u ovom času u mnogim elementima igra smirujuću ulogu", prenosi Radiosarajevo.ba

"Mislim da je smirio Dodika, mislim da je napravio jedan potez dobar za Bošnjake s puštanjem Vranja (Edina, bivšeg visokopozicioniranog službenika FUP-a) i obećanjem da će svi ostali procesi biti ubuduće vođeni u BiH. Ne možemo mi Vučića jednodimenzionalno predstaviti. On je čovjek s kojim treba razgovarati", konstatirao je Izetbegović.

Govoreći o protiscima koji su, kako je kazao, prema svima usmjereni, Izetbegović je istakao da pojedine diplomate žele da idu linijom manjeg otpora:

"Ko je najviše zainteresiran, ko je najslabija karika. Ko se najviše plaši nekog scenarija, ko nema alternativne... Pritisak se ustvari radi na sve. Znam ko ide prema meni, a ko prema Dodiku - to se nagovještava. Vidjeli smo njegove reakcije koje su vrlo neodmjerene. Onakve reakcije se dese kada vam se nagovijeste vrlo konkretne stvari. Tako da mislim da svako od nas ima dozu pritiska da se krene ka nekom srednjem rješenju i da se postigne dogovor oko izbornog zakona", kazao je Izetbegović, prenosi Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije