Sebija Izetbegović: Reforma zdravstva nije nauštrb bolesnika

Fena
Sebija Izetbegović: Reforma zdravstva nije nauštrb bolesnika
Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović prokomentirala je danas da je osnova reforme zdravstva koja je planirana u Kantonu Sarajevo u tome da u zdravstvenom sistemu samo svi moraju početi raditi svoj posao.

"Nema nikakvih radova nauštrb bolesnika. Radi se o tome da u zdravstvenom sistemu svi moraju početi raditi samo svoj posao, a moraju ga raditi u normi koja je potrebna da bi se zaradila određena plaća što je i osnova reforme zdravstva koja je planirana", kazala je novinarima, istaknuvši i to da svaki pacijent mora dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Potreban je, kaže, jači zdravstveni sistem jer pacijenti često ne znaju kome da se obrate kad se razbole, a "oni su nam prioritet jer moraju dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na svakom nivou".

Ističe da na UKCS-u pacijenti već imaju bolju uslugu u odnosu na raniji period, a liste čekanja na određene preglede su skraćene.

"Kod nas se na magnetnu rezonancu i CT ne čeka mjesecima, a uradili smo ogroman broj usluga na tzv. zlatnom satu. Međutim, s jučerašnjim danom potrošili smo sve novce koje dobivamo od Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH za vertikalni program tako da nam više neće plaćati kateterizacije", naglasila je.

Upitana za period njenog rada na funkciji direktorice Opće bolnice Izetbegović je kazala da je radila sve u skladu sa zakonom.

"Kao direktorica Opće bolnice zatekla sam 1,5 miliona KM gubitka, a kad sam otišla iz te ustanove ostavila sam 1,7 miliona KM u plusu. Mi smo sve radili zakonski", naglasila je.

Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u usvojen je u formi nacrta i upućen u javnu raspravu. O tom dokumentu konačnu riječ imat će Skupština Kantona Sarajevo.

Novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova ima osnovni cilj povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja da bi pacijenti tačno znali gdje i kad mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije