Izetbegović razgovarao s ambasadorom Rusije, teme visoki predstavnik, blokade...

1
Radiosarajevo.ba
Izetbegović razgovarao s ambasadorom Rusije, teme visoki predstavnik, blokade...
Foto: SDA / Izetbegović razgovarao sa Kalabuhovom

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji i ukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Rusije. Ocijenjeno je da je potreban viši nivo razumijevanja, do kojeg je moguće doći kroz pojačan nivo posjeta i komunikacije na međudržavnom nivou.

Ambasador Kalabuhov je naglasio da je Rusija zainteresirana za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te da je u tom smislu potrebno pojačati dijalog u samoj BiH, ali i u okvirima međunarodne zajednice.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ambasador Kalabuhov je informisao Izetbegovića da Rusija suštinski podržava produženje misije EUFOR-a Althea, ali da teško može podržati predloženi tekst rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ukoliko on bude obuhvatao i ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Izetbegović je tokom razgovora naglasio da Rusija može biti stabilizirajući faktor kroz izbalansiran odnos prema svim stranama u BiH i razumijevanje prema utvrđenim opredjeljenjima i pozicijama Bosne i Hercegovine, koje ničim nisu usmjerene protiv ruskih interesa. Izrazio je očekivanje da će Rusija razmotriti svoj stav prema visokom predstavniku. Posebno je potcrtao da podrivanje autoriteta visokog predstavnika ohrabruje destruktivne političke snage, koje prijete stabilnosti i miru.

Izetbegović je istaknuo da su neprihvatljive blokade institucija BiH, te da se one mogu otkloniti kroz izbornu reformu i izmjene Ustava, smanjenjem nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Dio razgovora bio je posvećen i kulturnoj saradnji, a u tom kontekstu se razgovoralo o mogućnosti razmjene historijskih dokumenata i vraćanja u našu zemlju Povelje Kulina bana, koja je u posjedu Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije