Izetbegović nakon izbora: Programska deklaracija prestavlja kontinuitet SDA

O. K.
Izetbegović nakon izbora: Programska deklaracija prestavlja kontinuitet SDA
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Programska deklaracija prestavlja kontinuitet SDA, kazao je na Bakir Izetbegović, nakon što su članovi SDA predstavili Programsku deklaraciju ove stranke. 

„Očuvanje integriteta BiH, očuvanje odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95, jačanje ekonomije, briga o mladima i ulaganje u nauku. Politike koje gajimo upravo su predstavljene u ovoj deklaraciji“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović: Moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta je ispunjeno

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas na Sedmom Kongresu stranke na čijem je čelu. Na početku svog obraćanja, Izetbegović se dotakao stanja u stranci, a kako je kazao, svašta se dešavalo u proteklih četiri godine a da je SDA svaki izazov rješavala sa svojim partnerima.

Reintegracija BiH jedna je od tema Programske deklaracije, a Izetbegović je kazao kako će se SDA zalagati za teritorijalni integritet BiH i zaštitu Bošnjaka, kazavši kako je na račun ovog naroda stavljena etiketa terorizma.

„Prioriteti iz mišljenja Evropske komisije uravo su put kojim BiH treba da ide. Za članstvo u NATO potrebno je pridobiti Srbe i predstavnike iz RS. Mi smo na zapadu, naše mjesto je u EU i NATO-u“, dodao je Izetbegović.

Izetbegović se dotakao i privrede, kazavši da treba doći do svake fabrike i svakog radnika koji zarađuje plate u javnom sektoru.

„Zahtijevat ćemo na reformi OSBiH, ali i policije. Radit ćemo na afirmaciji bosanskohercegovačkog identiteta i raditi na suživotu naroda u BiH, to je sinergija ovih naroda. Vrijeme je da svi budemo više Bosanci“, kazao je Izetbegović.

Dualni sistem obrazovanja uz evropske standarde je prioritet za obrazovanje u BiH, kazao je Izetbegović, dodavši da se na malom prostoru nalazi veliki broj talenata.

„Nauka, kultura i sport su prioritet ove zemlje. Sramota je da Abdulah Sidran nema riješeno penziono pitanje. Razgovarao sam sa Emirom Hadžihafizbegovićem, koji mi je nabrojao razne naučnike, umjetnike i sportiste koji nastupaju pod zastavama drugih zemalja. To moramo zaustaviti“, kazao je predsjednik SDA.

Kongres SDA prekinut: Pozlilo delegatkinji Čolo, pomoć joj davala i Sebija

Sebija Izetbegović među prvima pritekla u pomoć delegatkinji SDA

SDA će se zalagati za brak isključivo između muškarca i žene.

Izetbegović se zahvalio na jednoglasnoj podršci za predsjednika SDA.

„Takvu podršku doživljavam kao podršku politici koju je Predsjedništvo SDA vodilo prethodnih godina. Trebamo povući liniju i reći da se prestane napadati na Bosnu i Hercegovinu, njene institucije. Prestanite sa napadima na generale, heroje. Ne idite na put nestabilnosti, vratite se na put mira i odbrane“, kazao je na kraju Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije