Izetbegović pokušao objasniti izjavu o "prebrojavanju": Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost

33
Radiosarajevo.ba
Izetbegović pokušao objasniti izjavu o "prebrojavanju": Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Nakon što su izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o "prebrojavanju" izazvale brojne reakcije, on se ponovo oglasio i pokušao objasniti spornu izjavu.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Moja izjava da ćemo imati odgovor i za najgore scenarije i da smo se „prebrojali“, izazvala je bujicu pretjeranih reakcija, uz 'zgražavanje' i tvrdnju da je riječ o 'ratnohuškačkoj izjavi'.

Bh. MMA borac objavom obradovao mnoge: Skupljeno više od 70.000 KM za liječenje njegovog sina

Bh. MMA borac objavom obradovao mnoge: Skupljeno više od 70.000 KM za liječenje njegovog sina

Izetbegović o vojnoj snazi: Prebrojali smo se - koliko mladih, instruktora na dronovima

Izetbegović o vojnoj snazi: Prebrojali smo se - koliko mladih, instruktora na dronovima

Niti ima potrebe za 'zgražavanjem', niti je izjava 'ratnohuškačka'. Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvijek biti spremni da sve učinimo kako bi sačuvali vlastitu državu, sigurnost i mir u njoj, naše je pravo i obaveza. Tu obavezu svakom građaninu Bosne i Hercegovine propisuje i Ustav.

Ne može biti prijetnja ni ratno huškanje kada kažemo da ćemo se braniti. Ratno huškanje je kada se prijeti secesijom, podjelom države, na dnevnoj bazi govori o 'srpskom svetu', o prekrajanju granica, kada se vrijeđa i omalovažava cijeli jedan narod, kada iz susjedstva svakodnevno dobijamo poruke koje su vrlo često nalik onima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Svjedoci smo četničkih okupljanja i prijetnji da će Drina ponovo teći krvava, kao što je tekla u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije od 92. do 95. godine; svjedočili smo i odlikovanjima za Radovana Karadžića i druge presuđene ratne zločince; svjedočimo i naoružavanju Srbije i policije entiteta RS, strategijama nacionalne bezbjednosti i odbrane Srbije koje obuhvataju teritorij BiH, namjernom slabljenju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, svjedočimo i da već duže vrijeme MUPRS popisuje povratnike u ovaj entitet... I dugo bi se još moglo nabrajati.

"Gore mreže": Izetbegović izjavio da će mlade ljude koji odlaze zamijeniti - robotikom

"Gore mreže": Izetbegović izjavio da će mlade ljude koji odlaze zamijeniti - robotikom

Sve to nije izazvalo skoro nikakvu reakciju, ili su te reakcije bile veoma blage od strane onih koji jučer i danas žestoko reaguju na moju izjavu. Da je bilo odlučnih reakcija na pobrojano, onda vjerovatno ni ja ne bih morao ljudima koji su s pravom zabrinuti pojašanjavati da nećemo dopustiti scenarij iz 92. godine.

Bosna i Hercegovina je bila izložena agresiji, a bošnjački narod brutalnom pokolju koji je kulminirao genocidom, i istovremno - embargu na oružje. U demilitarizovanim zona Žepa i Srebrenica u kojima im je UN garantovao sigurnost, nad Bošnjacima je počinjen genocid. Zato Bošnjaci, u okolnostima u kojima svakodnevno svjedoče potezima i porukama koje prijete ugrožavanju stabilnosti i mira, imaju pravo na zabrinutost, oprez i organizovanje odbrane vlastitih života, naravno u okvirima zakona i institucija Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo više nikad dopustiti da nas ponovo prebrojavaju po masovnim grobnicama i logorima.

Bošnjaci nikada i nikog nisu napali, niti će. Nisu se nikome ni svetili unatoč stravičnim zločinima koji su nad njima počinjeni. Naprotiv, zaustavili su svaki pokušaj osvete u napaćenom, opkoljenom Sarajevu. Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost.

Ali, slabost i izostanak svijesti o opasnosti kojoj smo izloženi može biti uzrokom novih pokušaja da se realiziraju zločinački velikodržavni projekti na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Snaga i spremnost na odbranu takve pokušaju mogu osujetiti. Svaki narod i svaka država na svijetu ima pravo na odbranu. To pravo neće biti uskraćeno Bosni i Hercegovini i Bošnjacima", poručio je Izetbegović.

OD BOŠNJAKA NIKOME NE PRIJETI OPASNOST, ALI SE SVAKODNEVNO PRIJETI BOŠNJACIMA I BOSNI I HERCEGOVINI Moja izjava da ćemo...

Posted by Bakir Izetbegović on Thursday, July 28, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije