Izetbegović i Čović: Nadamo se rješenju, Ivanić: Podržat ću odluku RS-a

Radiosarajevo.ba
Izetbegović i Čović: Nadamo se rješenju, Ivanić: Podržat ću odluku RS-a
/ Mostar: Članovima Predsjedništva BiH dodijeljena nagrada za mir, FOTO: Anadolu Agency
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas, kao prvu tačku dnevnog reda Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović tokom sedmice su kazali da rad kolektivnog šefa države nije u blokadi, izražavajući nadu da će se riješiti pitanja u vezi s ispunjavanjem tehničkih uvjeta SSP-a do 13. jula što je krajnji rok za to.

Problemi oko adaptacije SSP-a pojavili su se nakon što je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osporio prihvatanje tog dokumenta u Predsjedništvu BiH prije nego što se Vlada Republike Srpske i zvanično izjasnila o njemu. A, stav Vlade RS-a je da oni ne mogu pristati na adaptaciju SSP-a iz niza razloga, koji su vezani za velike gubitke koje bi imala njena poljoprivredi.

Nakon sastanka s predstavnicima vlasti RS-a i poljoprivrednih proizvođača, predsjednik RS-a Milorad Dodik je na pres-konferenciji rekao da RS odbija ovaj sporazum, jer nanosi ogromne, nenadoknadive štete i kratkoročne i dugoročne. Dodik je naveo da bi se morala redefinirati pregovaračka pozicija kada je u pitanju adaptacija SSP-a, te utvrditi rješenje za nadoknadu šteta. Ponovio je da dok se pitanje popisa ne riješi, RS neće pristati na razgovore po drugim pitanjima.

Dodajmo i to da se niko od predstavnika RS-a u vlasti na nivou BiH nije odazvao na jučerašnji sastanak kod entitetskog predsjednika na kojem je zauzet stav o predloženoj adaptaciji SSP-a, a uoči sjednice Predsjedništva BiH. Predstavnici RS-a u zajedničkim organima su ranije rekli da neće doći na ovaj sastanak, ali da će ispoštovati svaki stav koji RS zauzme u vezi s SSP-om. Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić je također potvrdio da će ispoštovati odluku vlasti u RS-u prilikom odlučivanja na sjednici kolektivnog šefa države.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je očekivanje da će BiH ispuniti primarnu obavezu prilagođavanja SSP-a te je pozvao odgovorne da pokažu korektnost i odgovornost, i da izvještaj Vijeća ministara bude potvrđen u Predsjedništvu BiH.

Time bi se dobilo "zeleno svjetlo" da BiH bude na dnevnom redu na sjednici EU narednog petka, što je prvi korak za 18. juli - kada bi trebao biti usvojen izvještaj za BiH, odnosno kada će se odlučiti da li će se dobiti upitnik za članstvo u EU najesen ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije