Dodik: RS odbija adaptaciju SSP-a jer to donosi direktni gubitak 210 miliona KM

Fena
Dodik: RS odbija adaptaciju SSP-a jer to donosi direktni gubitak 210 miliona KM
/ Anadolija
Republika Srpska (RS) ne može da pristane na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) iz niza razloga, koji su vezani za velike gubitke koje bi imala njena poljoprivredna proizvodnja.

Nakon sastanka s predstavnicima vlasti RS-a i poljoprivrednih proizvođača na kojem je zauzet stav o adaptaciji SSP-a, inicijator razgovora entitetski predsjednik Milorad Dodik je na pres-konferenciji rekao da RS odbija ovaj sporazum, jer nanosi ogromne, nenadoknadive štete i kratkoročne i dugoročne.

"Evropa se odriče osam miliona eura po osnovu adaptacije SSP-a, a BiH 81 milion eura svojih izvornih prihoda, dok je istovremeno 65 do 70 posto proizvodnje i prerade roba koje su obuhvaćene adaptacijom SSP-a locirano u RS-u, koja bi imala najveći gubitak", tvrdi Dodik.

Direktni gubici na godišnjem nivou po tom osnovu bi, kaže, bili 210 miliona KM i ne bi bili ni na koji način nadoknađeni, a naveo je i štete po osnovu smanjenja radnih mjesta i drugo.

"Vanjskotrgovinski deficit u oblasti poljoprivrede u BiH je oko dvije milijarde i on bi se zaključivanjem sporauma o adaptaciji SSP-a bitno povećao, a smanjilo bi se učešće poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije u BDP-u. Sve su to negativne stvari koje očigledno pregovarači iz BiH nisu htjeli da vide i zaštite", ustvrdio je entitetski predsjednik navodeći da RS kratkoročno gubi ogromne prihode, a dugoročno razvoj.

Dodik je naveo da bi se morala redefinirati pregovaračka pozicija kada je u pitanju adaptacija SSP-a, te utvrditi rješenje za nadoknadu šteta.

Ponovio je da dok se pitanje popisa ne riješi, odnosno ne povuče "sramna odluka o metodologiji", RS neće pristati na razgovore o SSP-u.

Dodik je još dodao da, kada je u pitanju Hrvatska, zbog koje smatra da Evropa i traži adaptaciju SSP-a, kako bi svoje proizvode bez carina plasirala u BiH, svi poslovi koji bi bili važni za trgovinu te zemlje i BiH bit će uslovljeni odlukom o početku gradnje mosta na Savi u Bosanskoj Gradišci.

"Ne može neko očekivati da dobije otvoreno tržište za svoje robe, a da osam-devet godina blokira taj projekt", rekao je Dodik navodeći da ovo nisu uslovljavanja već jasan stav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije