Izetbegović: Hrvati na nivou države imaju 34 pozicije, a Srbi i Bošnjaci po 33

24
I.S.
Izetbegović: Hrvati na nivou države imaju 34 pozicije, a Srbi i Bošnjaci po 33
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press SDA, Sarajevo, 5. maj 2022.

Stranka demokratske akcije održala je danas konferenciju za novinare u Sarajevu. Lider ove stranke Bakir Izetbegović govorio je o izborima te finansiranju istih, nedavnim izjavama koje dolaze iz HDZ-a te onim od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koje se posebno tiču Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Posebno je govorio o pismu Dragana Čovića, lidera HDZ-a.

"Čović je iznio niz neistina i par prijetnji. Šta su neistine? Prva da je HDZ htio ukloniti diskirminaciju, upravo obratno. Da se usvojio prijedlog HDZ-a i SNSD-a, presude Suda nikada ne bi bile implementirane. Zatim, HDZ tvrdi da su Hrvati diskriminisani. Pismo je neargumentovano općenito. Vašingtonski sporazum predviđa da će trećina Hrvata najmanje u Vladi biti Hrvati i otprilike to imamo. Tvrdi se da Bošnjaci napadaju na identitet. Mi trpimo jer je HNS zaustavio implementaciju izbornih rezultata, sada govore da neće biti izbora nikako... Od stotinu bitnih pozicija, na nivou države, Hrvati imaju 34 pozicije, a Srbi i Bošnjaci po 33 - što je protiv zakona i Ustava. Na nivou FBiH imaju više od 50 posto tih pozicija", naveo je Izetbegović.

Turski mediji: Edin Džeko želi da ide u Hajduk, ali bi se jedna stvar mogla desiti

Turski mediji: Edin Džeko želi da ide u Hajduk, ali bi se jedna stvar mogla desiti

Komentarisao je i tvrdnju Čovića o "netrpeljivosti".

"U Stupnom Dolu je Hrvat izabran za načelnika općine, zar je to netrpeljivost - to nema nikakvih argumenata – upravo obratno", naveo je Izetbegović.

"Čović kaže da je održavanje izbora prijetnja miru, ono što je naša ustavna obaveza je prijetnja miru, te da će HNS uspostaviti korake ka teritorijalnoj reorganizaciji BiH, pa se prijeti ratom ako bude izbora u oktobru ove godine", rekao je lider SDA.

Komentarisao je i nedavne izjave Milanovića.

"Milanović sve nas u BiH iznenađuje, pa i Hrvate. Prije par sedmica je kazao da će zaustaviti Finsku za NATO dok Izetbegović ne promijeni Izborni zakon. Kakve veze to ima? SDA ima osam ruku u Predstavničkom domu i sigurno neće dići ruku za šta smatraju da ne treba. SDA nije ni luk jela ni luk mirisala. Daleko od pameti, sve u svemu", poručio je Izetbegović.

Lider SDA kaže da se s njim "itekako može razgovarati".

"Ja sam bio da se poprave stvari između naroda. Čović je odmakao nas od tog rješenja. Ja sam cijelo vrijeme pokušavao da ga dovedem pameti, insistirao sam da u Beogradu ne izgovara stvari koje ne smije, da ne staje uz Hrvatsku kada je riječ o Pelješkom mostu... Čović je preda mnom upozorio nekadašnju hrvatsku predsjednicu Kitarović da ne dopusti to, pa Inzkov zakon, poruke dok pregovaramo u Banjoj Luci, kao da je smišljao kako da ne omogući te promjene. Imaju 34 pozicije, mi 33 – HDZ ima više pozicija i ugroženi su. Više odgovora nema o drskoj, nepametnoj politici koja dolazi od Milanovića", glasi jedna od poruka Izebegovića.

Smatra i kako će trebati zato vremena da se poprave stvari, te je otkrio da je jučer razgovarao s visokim predstavnikom u našoj zemlji Christianom Schmidtom.

"Jučer sam razgovarao sa visokim predstavnikom. Rekao je da će izbora biti, ali neće nametnuti Izborni zakon", zaključio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije