Izetbegović: Dušmani su prolazni, Bosna je stijena koja se ne može razbiti

Fena
Izetbegović: Dušmani su prolazni, Bosna je stijena koja se ne može razbiti
"Bosna je stijena koja se očigledno ne može razbiti i tako je to već hiljadu godina. Od nju su svi njeni neprijatelji polomili zube. Dušmani ove zemlje su prolazni, kao mutna voda koja će oteći."

To je poručio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na svečanoj akademiji u Jajcu, u povodu 25. godišnjice osnivanja Slavne brdske brigade 305/705 iz ovog grada i dodao da su "prolazni su oni koji danas u miru pokušavaju kreirati haos i beznađe".

Istakao je da će pobijediti oni koji grade zajedničku budućnost, koji rade za napredak BiH, oni koji je žele vidjeti u zajednici evropskih demokratskih država, prosperitetnu i sigurnu, pod okriljem Evropske unije i NATO saveza.

"Za brže postizanje ovakvog cilja nedostaje nam više iskrenosti i jedinstva Bošnjaka, jedinstva svih patriotskih snaga u BiH. Zrelost i jedinstvo, to je naš dug prema braniocima BiH", potcrtao je Izetbegović.

Prije svečane akademije otkriveno je spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, a Izetbegović je istakao da je to svjedočenje da će slavni put Slave brdske brigade 305/705 biti trajno zabilježen.

"Zločini koje su agresorske snage počinile u Jezeru, Čerkazovićima i Ljoljićima, Cvitovićima, Kokićima i drugim jajačkim mjestima, nisu uplašili i obeshrabrili protjerane i preživjele Jajčane. Naprotiv učvrstili su ih i ohrabrili da se organizuju i suprostave znatno moćnijem i opremljenijem neprijatelju, te da daju svoj doprinos u borbi za opstanak ove zemlje u kojoj smo rođeni, za očuvanje tradicionalnih vrijednosti uz koje smo odgojeni, za ponos i dostojanstvo bosanskog čovjeka", naglasio je Izetbegović.

Naveo je da su borci jajačke Slavne brigade učestvovali u odbrani i oslobađanju velikog dijela bosanskohercegovačke teritorije među kojima su: Gornji Vakuf, Bugojno, Kiseljak, Busovača, Visoko, Ilijaš, Kupres, Vlašić, Treskavica, Komarsko i Donjovakufsko ratište.

Podsjetio je da je najveći poduhvat jajačke Slavne bio učešće u oslobađanju TV predajnika na Vlašiću u martu 1995. godine.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović koja je kazala da je datum osnivanja Slave brdske brigade 305/705 iz Jajca važan za sve stanovnike BiH.

Navela je da je jajačka brigada ostavila neizbrisiv trag u historiji oslobodilačke borbe.

"Ova brigada posebna je po mnogo čemu. Bili su protjerani iz svog grada, njihove porodice su bile u izbjegličkim centrima širom BiH, ali su borci ostali zajedno, osnovali svoju brigadu i hrabro i odvažno ulazili u sve bitke i branili i oslobađali prostor od Kupresa, Vlašića, Vranice do Sarajeva. Na tom herojskom putu, mnogi su položili svoje živote i mi ih se sjećamo s poštovanjem i zahvalnošću", kazala je Mahmutbegović.

Prije akademije koja je održana u Domu kulture otkriveno je novoizgrađeno centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, u haremu džamije Esme sultanije.

S otvaranja je poručeno da je 329 mladića iz Jajca dalo život za odbranu BiH i da to nikada ne smije biti zaboravljeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije