Izetbegović: Čović pravi bespotreban problem

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Čović pravi bespotreban problem
“Navodi lidera HDZ i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića prema kojim sporazum o mehanizmu koordinacije ignoriše kantone nisu tačni.

Pozicija kantona nije promijenjena, i oni su, u skladu s ranijim rješenjima iz mehanizma koordinacije, jednako zastupljeni u okvirima svojih ustavnih nadležnosti. S gospodinom Čovićem sam, prije sastanka u Istočnom Sarajevu, imao konsultacije i dogovorili smo se šta je prihvatljivo a šta ne. Stoga me čudi njegova reakcija. Umjesto da pozdravi dogovor, on počinje praviti bespotreban problem oko toga”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

 

Čović je kritizirao jučer postignuti dogovor Izetbegovića i predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika o Mehanizmu koordinacije.

 

“Problemi koje sada rješavamo na putu evropskih integracija u dobroj mjeri su proizašli iz činjenice da je Dragan Čović insistirao na predavanju preuranjene i nedozrele aplikacije za članstvo u EU. Od tada sam lično mnogo i predano radio da naknadno obezbijedimo kredibilitet naše aplikacije. Ispregovarana je adaptacija SSP, postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije. Reakcije iz EU pokazuju da smo postigli dobra rješenja”, ističe Izetbegović.

 

On naglašava da krize u Federaciji BiH nema, osim ukoliko je HDZ ne proizvede.

 

“A proizvešće je ako nastavi insistirati u pokušajima da ta stranka nametne pravo veta nad svim procesima. Ovom državom upravljat će se u skladu s Ustavom i zakonima, a ne voljom i željom HDZ-a da sve kontrolira. Kadrovi SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti sasvim sigurno neće tražiti odobrenje HDZ-a da rade svoj posao”, kaže Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije