Izetbegović: Akcija "Sana 95" bila je presudna na konačnu odbranu BiH

Fena
Izetbegović: Akcija "Sana 95" bila je presudna na konačnu odbranu BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvovao je u subotu obilježavanju 22. godišnjice vojne operacije Armije RBiH "Sana 95“ i oslobađanju saničke doline u Ključu.

Obraćajući se prisutnima Izetbegović je istakao kako je akcija „Sana 95“ presudno uticala ne samo na oslobađanje Krajine, već i konačan ishod četverogodišnje agresije na BiH. Kako je naglasio Izetbegović, oslobodilačke akcije tih dana na širem području Ključa i Sanskog Mosta pokazale su da je Armija RBiH izrasla u snažnu, organiziranu i jedinstvenu vojnu silu pod komandom Predsjedništva BiH i Generalštaba.

Oslobađanje saničke doline i ulazak jedinica 5. korpusa Armije RBiH na te prostore otkrilo je stravične zločine koju su za vrijeme rata srpske snage počinile nad Bošnjacima i Hrvatima. Pronađene su brojne masovne grobnice koje su svjedočile o razmjerima tih zločina u Biljanima i drugim mjestima.

Pri obilasku mezarja u Biljanima bošnjački član Predsjedništva BiH je obećao pomoć u podizanju muzeja koji će svjedočiti o stradanju ljudi iz ovog područja. U Ključu je danas otvoreno i spomen-obilježje poginulim braniocima, a Izetbegović je obišao i Gradsko šehidsko mezarje u Ključu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije