Izdato upozorenje: Zrak u Sarajevu opasan po zdravlje!

2
Radiosarajevo.ba
Izdato upozorenje: Zrak u Sarajevu opasan po zdravlje!
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Pogled sa Trebevića

Prema mjerenjima jutros u 6 sati, zrak u Sarajevu je opasan po zdravlje. Indeks kvalitete iznosi 310. 

"Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", navodi se u upozorenju.

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Znate li šta je ustvari indeks kvaliteta zraka? Evo kako se razlikuju kategorije

Znate li šta je ustvari indeks kvaliteta zraka? Evo kako se razlikuju kategorije

U Kantonu Sarajevo, osim u Hadžićima, je proglašena epizoda upozorenje zbog zagađenosti zraka. Zabranjeno je izvođenje građevinskih radova na otvorenom. 

Kada je indeks kvalitete zraka veći od 300, svi su izloženi velikom riziku od jake iritacije i negativnih zdravstvenih učinaka koji mogu izazvati kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

Kvalitet zraka vrlo je nezdrav i na području Zenice gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 254, Visokog i Kaknja u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 226 i 206.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH,  Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije