Znate li šta je ustvari indeks kvaliteta zraka? Evo kako se razlikuju kategorije

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je ustvari indeks kvaliteta zraka? Evo kako se razlikuju kategorije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Indeks kvaliteta zraka (AQI) je mjerenje koncentracije zagađivača zraka u zagađenju ambijentalnog zraka i s njima povezanih zdravstvenih rizika.

Postoji šest zagađivača zraka mjerenih u formuli indeksa, uključujući:

  • PM2.5
    PM10
    ugljen monoksid
    sumporov dioksid
    dušikov dioksid
    prizemnog ozona
Proglašena epizoda 'Upozorenje' zbog zagađenja u Sarajevu - ove mjere od danas su na snazi!

Proglašena epizoda 'Upozorenje' zbog zagađenja u Sarajevu - ove mjere od danas su na snazi!

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

AQI broj se dodjeljuje na osnovu zagađivača zraka s najvećim AQI brojem u trenutku mjerenja kvaliteta zraka. Mjere se samo zagađivači koji su dostupni iz date stanice za praćenje kvaliteta zraka, a mnogi ne uključuju svih šest zagađivača podjednako. Budući da se kvalitet zraka mijenja tokom dana, AQI praćene lokacije mijenja se s razinom izmjerenih koncentracija zagađivača zraka.

Indeks predstavlja koncentracije zagađivača zraka s brojem koji spada u raspon kategorija kvaliteta zraka. Unutar svake kategorije i raspona brojeva identificirani su povišeni zdravstveni rizici povezani s porastom koncentracija zagađivača zraka.

Indeks kvaliteta zraka kreće se od 0 do 500, iako se kvalitet zraka može indeksirati preko 500 kada postoje viši nivoi opasnog zagađenja zraka. Dobar kvalitet vazduha kreće se od 0 do 50, dok se mjerenja preko 300 smatraju opasnim.

AQI kategorije

Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH, slijede Zenica, Visoko i Kakanj

Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH, slijede Zenica, Visoko i Kakanj

Pročitajte i kako je svaka od kategorija AQI-a predstavljena, kako mogu utjecati na ljudsko zdravlje i neke preporuke šta učiniti kada AQI dosegne višu kategoriju.

Kategorije su navedene od najmanje štetnih za ljudsko zdravlje (dobro) do najštetnijih (opasnih).

Dobar - Od 0 do 50

Kada je kategoriziran kao dobar, kvalitet zraka predstavlja mali ili nikakav zdravstveni rizik pri AQI od 0 do AQI od 50. Možete uživati ​​u svojim uobičajenim aktivnostima na otvorenom. Možete odabrati da otvorite prozore i prozračite svoj dom kako biste doveli vanjski zrak.

Umjeren - Od 51 do 100

Zbog rizika od simptoma respiratornih bolesti, osjetljive grupe bi trebale uvelike smanjiti vježbanje na otvorenom kada je kvalitet zraka umjeren (US AQI 51-100). Izbjegavajte ventilaciju zatvorenih prostora vanjskim zrakom i zatvorite prozore kako biste izbjegli zagađenje vanjskog zraka u zatvorenom prostoru.

Imajte na umu da osjetljive grupe za sve kategorije uključuju djecu, starije osobe, trudnice i osobe sa srčanim i plućnim bolestima.

Nezdravo za osjetljive grupe - Od 101 do 150

Kada je kvalitet zraka nezdrav za osjetljive grupe, svi su u opasnosti od iritacije očiju, kože i grla, kao i respiratornih problema. Javnost bi trebala uveliko smanjiti boravak na otvorenom.

Osjetljive grupe su pod većim zdravstvenim rizikom, trebale bi izbjegavati sve aktivnosti na otvorenom i trebale bi razmotriti nošenje maske za zagađenje zraka na otvorenom. Pročišćivač zraka visokih performansi treba uključiti ako je kvalitet zraka u zatvorenom prostoru nezdrav.

Fotografija zagađenosti zraka u Sarajevu kao ilustracija u uticajnom The Guardianu

Fotografija zagađenosti zraka u Sarajevu kao ilustracija u uticajnom The Guardianu

Nezdrav - Od 151 do 200

Nezdrava mjerenja AQI znače da postoji povećana vjerovatnoća pogoršanja stanja srca i pluća, kao i uticaja na zdravlje među građanima, posebno za osjetljive grupe.

Svi bi trebali izbjegavati i nositi masku za zagađenje na otvorenom. Prečišćivači zraka trebaju biti uključeni.

Veoma nezdrav - 201-300

Osjetljive grupe će doživjeti smanjenu izdržljivost u aktivnostima. Ove osobe trebaju ostati u zatvorenom prostoru i ograničiti aktivnosti.

Svi bi trebali izbjegavati vježbanje na otvorenom i nositi masku za zagađenje na otvorenom. Ventilacija je obeshrabrena. Prečišćivači zraka trebaju biti uključeni.

Rizičan - Od 301 +

Svi su izloženi velikom riziku od jake iritacije i negativnih zdravstvenih učinaka koji mogu izazvati kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

Izbjegavajte vježbanje i ostanite u zatvorenom prostoru. Izbjegavajte vježbanje na otvorenom i nosite masku za zagađenje na otvorenom. Prečišćivači zraka trebaju biti uključeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije