Proglašena epizoda 'Upozorenje' zbog zagađenja u Sarajevu - ove mjere od danas su na snazi!

2
Radiosarajevo.ba
Proglašena epizoda 'Upozorenje' zbog zagađenja u Sarajevu - ove mjere od danas su na snazi!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Usljed povećanog zagađenja zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu "Upozorenje" za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš.

Na području općine Hadžići na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Na svim kantonalnim mjernim stanicama zabilježene su visoke prosječne dnevne vrijednosti zagađujućih PM10 čestica za prethodna 24 sata, a loš kvalitet zraka se bilježi i trenutno.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Sarajevo treći najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo treći najzagađeniji grad na svijetu

Tako su jučer na stanicama Ilijaš i Vogošća izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile prag "Upozorenja" od 150 µg/m3, dok su na stanicama Vijećnica, Ilidža i Hadžići prekoračene granične vrijednosti  od 50 µg/m3. I na Otoci su zabilježene izrazito visoke vrijednosti PM10.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme bez većih padavina i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s, uz pojavu temperaturne inverzije, što može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih materija.

Stanovištvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a posebno osjetljivim kategorijama stanovništva-hroničnim bolesnicima, starijim osobama, djeci i trudnicama. Pri boravku na otvorenom prostoru, preporučuje se korištenje zaštitnih maski sa odgovarajućim filterima kako bi se ublažio štetni uticaj zraka na zdravlje.

Epizoda "Upozorenje" podrazumijeva i zabranu održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Ova epizoda podrazumijeva i primjenu mjere prema kojoj sva postojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, moraju smanjiti temperaturu za minimalno tri stepena. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20 posto. Tokom epizode "Upozorenje", zabranjeno je izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

Zabranjen je i saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića.

U zoni A (Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo) na snazi je zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Također, u zoni A se predlaže pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti u cilju rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi i osiguranja boljeg protoka vozila na gradskim saobraćajnicama

Sve mjere iz epizode "Upozorenje" su dostupne na OVOM LINKU.

Podsjećamo, uz ove mjere, na cijelom području Kantona Sarajevo su i dalje na snazi mjere iz epizode "Pripravnost".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije