Izdato crveno upozorenje za Bosnu i Hercegovinu: Slijede ekstremne vrućine, ovo su preporuke

0
Radiosarajevo.ba
Izdato crveno upozorenje za Bosnu i Hercegovinu: Slijede ekstremne vrućine, ovo su preporuke
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo (Ilustracija)

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac 16; Bjelašnica 17; Bugojno, Livno i Široki Brijeg 18; Srebrenica 19; Bihać, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 20; Banja Luka i Doboj 21; Bijeljina, Tuzla i Zenica 22; Neum 23; Trebinje 24; Mostar 25°C.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama će biti magle. Vjetar slab većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 38°C.

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33°C.

Bioprognoza - Jutarnji sati će biti ugodniji od nastavka dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput malaksalosti, promjene raspoloženja, glavobolje. Neophodno je prikladno se odjenuti, izbjegavati duže zadržavanje na suncu, konzumirati dovoljno tečnosti, laganiju hranu, te se pridržavati preporuka nadležnih službi. Nedostatak svježine u noćnim satima, izraženije na jugu zemlje, također bi mogao dodatno kvariti opštu sliku. 

U nedjelju, 16.07.2023., u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C.

U ponedjeljak, 17.07.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U utorak, 18.07.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 38°C, na jugu zemlje do 40°C.

Meteorolozi najavili rekordne temperature - do 40 stepeni: "Oluje? Bojim se jedne stvari..."

Meteorolozi najavili rekordne temperature - do 40 stepeni: "Oluje? Bojim se jedne stvari..."

U srijedu, 19.07.2023., u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka, Federalni hidrometeorološki zavod izdaje crveno upozorenje za Bosnu i Hercegovinu. U periodu od 16. do 19. jula 2023. godine od 12:00 do 18:00 sati vrijednosti temperatura zraka kretaće se od 34 do 40 ˚C.

"Poduzmite adekvatne mjere, planirajte svoje aktivnosti u skladu sa prognoziranim vrijednostima ekstremno visokih temperatura. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Prije svega postupite po preporukama ljekara i Zavoda za javno zdravstvo", saopćeno je iz FHMZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije