Izdat novi narandžasti meteoalarm za poplavljena područja

0
Radiosarajevo.ba
Izdat novi narandžasti meteoalarm za poplavljena područja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Katastrofa u Donjoj Jablanici

Izdato je narandžasto upozorenje za jaču kišu na zapadu, istoku i sjeveru Hercegovine te za dio centralne Bosne.

Ovaj meteoalarm izdat je za regije koje su prije nekoliko dana zabilježile katastrofalne poplave, uslijed kojih su izgubljeni ljudski životi i pričinjena velika materijalna šteta.

Prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH), očekuje se jača kiša u srijedu, 9. oktobra, koja će padati od 1:00 sat iza ponoći do 11:00 sati ujutro.

Pronađena još dva tijela u Buturović Polju

Pronađena još dva tijela u Buturović Polju

"Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta", poručili su iz FHMZ-a.

Shodno tome, izdali su i preporuke:

"Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć.

Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode."

I iz Federalne uprave civilne zaštite čiji su spasioci uz brojne druge njihove kolege kako iz BiH, regije i svijeta na terenu, objavili su na Facebooku navedenu obavijest.

Kao da se nebo otvorilo nad BiH: Meteorolozi najavljuju jaču kišu, evo kada će biti najgore

Kao da se nebo otvorilo nad BiH: Meteorolozi najavljuju jaču kišu, evo kada će biti najgore

U ponedjeljak, 7. oktobra, po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle i niske oblačnosti. U ostalim područjima je pretežno vedro.

Detaljnu vremensku prognozu za Bosnu i Hercegovinu pogledajte na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije