Građani Sarajeva upozoravaju, Damir Turulja provjerio: 'Korito Bistričkog potoka u kritičnom stanju'

4
Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva upozoravaju, Damir Turulja provjerio: 'Korito Bistričkog potoka u kritičnom stanju'
Foto: Kolaž / Korito Bistričkog potoka

Na poziv građana iz sarajevskih ulice Bogusevac, Toka Đeka i Terezija, Damir Turulja je obišao sporni lokalitet korita Bistričkog potoka u podnožju Trebevića.

Tokom posjete, zatekao je izuzetno zabrinjavajuće stanje, koje je dokumentovano u video prilogu.

Prema Turuljinim riječima, kompleks koji se gradi na Trebeviću nepravilno odlaže iskopni materijal, što je dovelo do gotovo potpunog zacepljenja korita Bistričkog potoka.

Ponoćni press CiK-a BiH: 'Odaziv je bio 47,73 posto, već dolaze zahtjevi za poništenje izbora'

Ponoćni press CiK-a BiH: 'Odaziv je bio 47,73 posto, već dolaze zahtjevi za poništenje izbora'

Ova situacija stvara uslove za potencijalne bujice, koje bi mogle prouzrokovati katastrofalne posljedice, nalik onima koje su se dogodile u Jablanici, Kiseljaku, Fojnici i Varešu.

Turulja poziva nadležne institucije da hitno reaguju kako bi se spriječila potencijalna opasnost i osigurala sigurnost građana.

S obzirom na klimatske promjene i učestalost ekstremnih vremenskih prilika, ovakve situacije zahtijevaju brzu i efikasnu akciju.

"Već sada možemo primijetiti da je korito Bistričkog potoka djelimično zakrčeno, što onemogućava adekvatan protok vode. Pogledajte kosinu prekrivenu velikim brojem drveća koje se odvalilo; samo jedan loš trenutak, poput obilnih padavina, mogao bi pokrenuti ovaj nasip i zakrčiti korito. To bi moglo stvoriti akumulaciju vode na gornjoj strani, a ukoliko bi se taj 'čep' probio, u opasnosti bi se našlo područje Boguševac, Toka, Djeka i Terezija."

Na poziv gradjana ulice Bogusevac, Toka Djeka, Terezija obišao sam sporni lokalitet korita Bistričkog potoka u podnožju Trebevica te zatekao alarmantno stanje koje možete vidjeti i sami na video prilogu. Kompleks koji se gradi na Trebevicu zbog svog nemarnog odlaganja iskopnog materijala, skoro da je zacepljeno korito bistrickog potoka te time kreirali uslove za potencijalnu bujicu i isti scenario kakav se desio u Jablanici.

Posted by Damir Turulja on Sunday, October 6, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije