"Neće oni od Baščaršije do Ilidže birati hrvatskog člana Predsjedništva"

Radiosarajevo.ba
"Neće oni od Baščaršije do Ilidže birati hrvatskog člana Predsjedništva"
/ Foto: PSBiH
Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prema hitnom postupku nisu prihvaćene danas na sjednici Doma naroda PSBiH, zbog primjedbe zastupnika Kluba Bošnjaka da je ovaj zakon štetan po vitalni interes Bošnjaka.

Iako je usvojeno razmatranje izmjena ovog zakona po hitnoj proceduri, čini se da do izmjena Izbornog zakona u našoj državi neće doći još uvijek, barem ne odlukom Doma naroda BiH.

Kako je obrazložio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac, ovaj zakon u brojnim tačkama vrijeđa interese naroda koji on zastupa u Domu naroda, te je zbog toga uložena inicijativa svih pet članova ovog kluba da se ovakav zakon ne usvaja po hitnoj proceduri.

Nakon takve odluke Mario Karamatić, HSS-ov član Kluba Hrvata u Domu naroda istaknuo je kako ovaj zakon nije povreda vitalnog interesa jednog naroda, te kako će oni nastaviti insistirati na usvajanju izmjena izbornog zakona.

"Mi ne želimo da nam Bošnjačka većina od Baščaršije do Ilidže bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH i zato predlažemo ovakav Izborni zakon u našoj državi. ne postoji nikakva prepreka da se za bilo koju funkciju kandidira neko iz Zenice i Sarajeva, ali za funkciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH može biti izabran ukoliko bilo koji kandidat može osvojiti glasove iz Livna i Posušja", istaknuo je Karamatić, uz dodatak da to nije dobro po BiH da jedan narod uporno pokušava dominirati nad drugima.

Inače, nakon pokretanja ove procedure, predsjedavajući Doma naroda oformit će posebnu komisiju sačinjenu od tri člana, po jedan iz svakog naroda koji ima zadatak da u roku od pet dana riješi ovaj problem. Ukoliko se to ne desi, ovaj predmet će biti upućen Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku razmotriti sve detalje i donijeti odluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije