Izbori u Rusiji: Pogledajte gdje će Rusi koji se nalaze u BiH moći glasati

1
Radiosarajevo.ba
Izbori u Rusiji: Pogledajte gdje će Rusi koji se nalaze u BiH moći glasati

Osam dana ranije od drugih i u prostorijama državne naftne firme. Tako će ruski državljani koji borave u Bosni i Hercegovini moći da glasaju u Banjoj Luci na izborima za predsjednika Rusije.

Glasanje će im biti omogućeno u prostorijama "Optima grupe" u Banjoj Luci 9. marta, dok će u Ambasadi Rusije u Sarajevu moći da izađu na birališta kada i većina Rusa, 17. marta. Glasanje na oba mjesta odobrilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 14. februara na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova.

Iz "Optima grupe" je rečeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da oni ne organizuju glasanje, nego da su samo ustupili prostorije na zahtjev Ambasade Ruske Federacije u BiH. Vlasnik "Optima grupe" je ruska kompanija "NjeftegazInKor", kćerke firme "Zarubežnjefta", ruskog državnog preduzeća sa sjedištem u Moskvi.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Evropski parlament je predložio u novembru prošle godine da se "Zarubežnjeftu", kao i drugim ruskim naftnim gigantima, uvedu sankcije, u sklopu reakcije Evropske unije na invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Optima" u BiH upravlja rafinerijama nafte u Brodu i ulja u Modriči, kao i lancem benzinskih pumpi "Nestro". Na posljednjim ruskim predsjedničkim izborima 2018. godine, takođe, je bilo organizovano glasanje u banjalučkim prostorijama "Optime".

Nije poznato koliko ruskih državljana u BiH može glasati na izborima. Na upit RSE upućen Službi za poslove sa strancima, koliko se Rusa nalazi u BiH, rečeno je da će odgovor stići početkom iduće sedmice. Iz Granične policije BiH, za RSE navode da je od 1. januara 2022. do 5. marta 2024. godine u BiH ušlo skoro 250.000 ruskih državljana, dok je u istom periodu zemlju napustilo 228.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije