Izabrane dopredsjednice VSTV BiH

0
Fena
Izabrane dopredsjednice VSTV BiH
Fena / Sa sjednice VSTV BiH

U nastavku sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) za dopredsjednike tog regulatornog tijela izabrane su - Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, koje su dobile po 14, od mogućih 15 glasova (jedan nevažeći).

Sanela Gorušanović-Butigan, koja je i prije ostavke Milana Tegeltije obnašala funkciju dopresjednice VSTV-a, rođena je u Sarajevu 1974. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1998. godine.

Pripravnički staž je obavila u Općinskom sudu II Sarajevo od 1999. do 2001. godine, a pravosudni ispit položila u junu 2001. 

Kao stručna saradnica Općinskog suda u Sarajevu je radila do marta 2007. godine, kada je imenovana za sudiju tog suda, gdje u kontinuitetu radi na parničnom odjeljenju. Paralelno obavlja i dužnost zemljišno-knjižnog sudije u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.

Predavač je i učesnik većeg broja seminara, savjetovanja i konferencija u oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete i člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te međunarodnim projektima pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH.

Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova FBiH.

Nova dopredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović rođena je 06.11.1960. godine u Bijeljini. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1990. godine.

Profesionalnu karijeru započela je u privredi 1984. godine, a od novembra 1988. godine do jula 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini na radnim mjestima pripravnika, stručnog saradnika i sudije.

Od jula 1996. do februara 2001. godine radila je kao advokat u Advokatskoj kancelariji u Bijeljini.

Od februara 2001. do decembra 2003. godine radila je u Vladi RS kao sekretar Vlade, nakon čega je imenovana za tužioca Tužilaštva BiH.

Za člana VSTV-a prvi put izabrana je 02.11.2008. godine, od tužilaca Tužilaštva BiH i tu poziciju je obavljala do novembra 2012. godine.

Tužioci Tužilaštva BiH ukazali su povjerenje Biljani Simeunović izabravši je ponovo za članicu VSTV-a BiH u novembru 2020. godine. 

Učesnica je brojnih seminara i konferencija u zemlji i inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije