Gradit će se i cesta Počitelj - Stolac: Objavljeni detalji projekta

1
Radiosarajevo.ba
Gradit će se i cesta Počitelj - Stolac: Objavljeni detalji projekta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izgradnja ceste Neum - Stolac

Nakon provedene tenderske procedure JP Autoceste FBiH je izabralo projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko – jonskog koridora, dionica Stolac – Interregionalni čvor Počitelj.

Za projektanta navedenog dijela Jadransko – jonskog koridora odabrana je grupa ponuđača, koju čine IGH d.o.o. Mostar, Institut IGH d.d. Zagreb i Integra d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost ovog ugovora koji se financira iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH je 6.090.175,24 KM bez PDV-a.

Rok za izradu projektne dokumentacije je osamnaest mjeseci.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Trasa dionice Počitelj – Stolac, ukupne dužine oko 23 km, počinje od definiranog spoja s Koridorom Vc, a u nastavku trasa ide obodom platoa "Dubrava", iza naseljenih mjesta Gaj i Brijeg sve do dijela gdje prelazi preko korita rijeke Bregave sa sjeverne strane platoa na južnu u zoni "Habatnice".

Do prelaska na suprotnu stranu korita rijeke Bregave, na trasi su prdviđena ukupno četiri mosta. Pored mostova, na ovom dijelu trase, predviđena su dva potputnjaka.

Trasa prolazi pretežno nenaseljenim dijelom odnosno iza postojećih naselja. Na dionici je predviđeno odmorište Kruševo. Od desetog kilometra trasa se penje prema tunelu (L= 990 m), te nastavlja sve do platoa gdje je predviđeno čvorište za Neum i Stolac.

Na ovom dijelu trase predviđeno je pet potputnjaka, te jedan natputnjak u sklopu čvorišta "Neum-Stolac". Ukupna dužina Jadransko-jonske autoceste kroz BIH je 102,6 km, a završava na granici s Crnom Gorom.

Ovaj koridor je jedan od od prioritetnih infrastrukturnih projekata za BiH, a obzirom da prolazi kroz sedam zemalja ima i veliku regionalnu važnost. Ukupna dužina Jadransko – jonskog koridora je oko 1.100 km.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije