Iza kulisa konferencije EPP-a: Evropski zvaničnici ozbiljno kritizirali Dodika!

3
F. V.
Iza kulisa konferencije EPP-a: Evropski zvaničnici ozbiljno kritizirali Dodika!
Foto: Twitter / Iza kulisa konferencije EPP

Klima u zemljama Europske unije (EU) se ozbiljno mijenja spram politike srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a vrlo jasan indikator su i tonovi koji su se mogli čuti danas tokom konferencije Evropske narodne stranke (EPP), na čijem je čelu Donald Tusk, saznaje porta Radiosarajevo.ba.

Kako nam je neslužbeno potvrđeno od više upućenih u sadržaj sastanka iza zatvorenih vrata, a kojem su, pored Tuska, prisustvovali predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen, inače političarka Kršćansko-demokratske unije (CDU), novi visoki predstavnik u Bosni i Herceogvini Christian Schmidt, kao i lideri iz regije poput srbijanskog lidera Aleksandra Vučića, Dodik se našao pod snažnim pritiscima evropskih zvaničnika, i to mnogo snažnije nego ikada do sada.

Kao rijetko kada, na ovom susretu se otvoreno govorilo o imenima, a Dodikovo ime je najčešće pominjano.

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Posebno je bilo riječi o njegovim najavama da će povući saglsnost za Oružane snage BiH (OSBiH), što je inače jedna od najuspješnijih reformi u našoj zemlji.

Takvo "zveckanje prijetnjama" ocijenjeno je kao direktni atak na sigurnost, a očito se opasna Dodikova politika po prvi put ozbiljno sagledava i u briselskim krugovima.

U jednom trenutku u odbranu Dodika stao je srbijanski predsjednik Vučić koji je pokušao naći opravdanje za prijetnje lidera SNSD-a.

Podsjetimo, Vučić se danas obratio poslije Samita lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP) u Ljubljani.


"Najupečatljivije je što nisam bio srećan onim što sam čuo od bosanskih predstavnika. Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije", rekao je Vučić.


Nakon ovakvih tonova, ne bi bilo iznenađujuće da, poslije Amerike, i EU otvoreno krene sa mjerama prema srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, a što se već sedmicama ozbiljno nagovještava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije