Iz Vlade Federacije BiH pojasnili: Ko će dobiti novčanu pomoć, a ko neće?

4
Radiosarajevo.ba
Iz Vlade Federacije BiH pojasnili: Ko će dobiti novčanu pomoć, a ko neće?
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice Vlade FBiH

Povodom pisanja pojedinih medija vezano uz Odluku Vlade Federacije BiH, donesenu 18. decembra ove godine, o izdvajanju sredstava u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija, obavještavamo da ova odluka isključuje izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija, saopćeno je danas, 21. decembra, iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca, istakli su.

"Ovom odlukom se propisuje da se iz Budžeta FBiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Također, Odlukom je propisano da će se isplata sredstava izvršiti u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca u visini od 1.260 KM po zaposleniku, a pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici, koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu ove odluke.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke osigurat će se u okviru odobrenog Budžeta FBiH za 2023. godinu predviđenog za isplatu plaća i naknada zaposlenih, te kroz preraspodjele između budžetskih korisnika", dodaje se. 

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom će svi oni koji primaju platu iz Budžeta Federacije BiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć od poslodavca u iznosu od 2.520 KM. Tada su naveli da će prva tranša isplate iznositi 1.260 KM. Vlada FBiH je dužna da ostatak novca isplati do kraja šestog mjeseca naredne godine. U današnjem saopćenju, pak, nisu precizirali da li će budžetski korisnici dobiti drugu tranšu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije