Udruženja žrtava reagirala na Dodikove tvrdnje da se u Srebrenici nije desio genocid

Radiosarajevo.ba
Udruženja žrtava reagirala na Dodikove tvrdnje da se u Srebrenici nije desio genocid
Photojoiner / Udruženja žrtava reagirala na Dodikove tvrdnje da se u Srebrenici nije desio genocid

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas izjavio da se u Srebrenici tokom rata dogodilo ”užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata”, dodavši da Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici, te da u ovom gradu nije učinjen genocid nad Bošnjacima.

Nakon njegove izjave reagiralo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida, čiju saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mitologija je srbijanska Ahdnama/Povelja, s kojom živite vijekovima. I sam 'otac nacije' Dobrica Ćosić u svojoj knjizi detaljno pojašnjava o srbijanskoj/srpskoj laži. Pročitajte!
Mi ne stvaramo mit, niti imamo potrebe, niti želimo Vama oduzeti tu titulu. Mi poštujemo odluke međunarodnih institucija, kao što su Ujedinjene nacije i Evropska unija, koje su svojim odlukama potvrdile da je u Srebrenici počinjen Genocid od strane VRS i MUP RS. Vi sve to dobro znate i potvrdili ste to 2005. godine i prenesite tu istinu svojim unučadima. A Bog će nam suditi", navodi se u pismu koje potpisuju predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, te predsjednica Udruženja Žena Podrinja Bratunac Šuhra Sinanović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije