Iz snajperskog gnijezda u Nedžarićima 1992. godine ubijen dječak Nedžad Subašić

7
Radiosarajevo.ba
Iz snajperskog gnijezda u Nedžarićima 1992. godine ubijen dječak Nedžad Subašić
Print Screen / Zoran Kulina

Nakon što je priča dospjela u javnost, francuski novinar Philippe Buffon povukao je sve snimke snajperista iz Nedžarića. Iz snajperskog gnijezda koje je snimao ubijen je dječak Nedžad Subašić. Istraga je razgovarala sa snajperistima sa snimka i s porodicom ubijenog dječaka. Tužilaštvo BiH šuti.

Pola sata prije nego će mu biti saopćeno da je suspendovan, Istraga je uspjela stupiti u kontakt s Radomirom Markovićem, jednim od pripadnika Vojske Republike Srpske koji se nalaze na snimku “snajperisti iz Nedžarića” kojeg je prije desetak dana objavio francuski novinar Philippe Buffon.

Buffon je, u međuvremenu, sa svoje stranice povukao snimke na kojima se nalaze Radomir Marković, uposlenik Telemacha, i Zoran Kulina, konobar iz kafane “Putnik” u Istočnom Sarajevu. S Kulinom smo razgovarali još u ponedjeljak i tada nam je kazao da nije gađao civile, već žardinjere. Radomir Marković ne puca na objavljenom snimku.

Dječak Nedžad Subašić - undefined

“Jesam, ja sam na snimku. Životom se kunem da nisam pucao. Bila je to ’92 godina. Ja sam samo kafu donio i cigaru pripaljujem”, kaže vidno uznemireni Marković za Istraga.ba.

Potvrđuje da zna Zorana Kulinu, onog snajperistu što na Buffonovom povučenom snimku ispaljuje metak pa konstatuje da je metu pogodio “u glavu”. Marković kaže da je Kulina tada imao “šesnaest-sedamnaest godina”.

Trinaest godina je imao Nedžad Subašić kada ga je snajperista s položaja Vojske Republike Srpske pogodio u glavu. Ubijen je 28. decembra 1992. godine na Alipašinom Polju, kada je s rođacima i tetkom pokušavao pretrčati preko nekadašnje Tetovske, a danas ulice Semira Frašte.

Na mjestu gdje je izdahnuo posađena je ruža.

Mjesto na kojem je podlegao Nedžad Subašić - undefined

Privatni album : Mjesto na kojem je podlegao Nedžad Subašić

Njegova tetka Enisa tragičnog je dana bila tu i kaže nam da je u blizini bila crvena trafika bitna za nastavak ove priče.

“Bila sam sva krvava. U sljepoočnicu je pogođen”, govori nam dok stoji na mjestu zločina.

Proljetno lišće i rastinje zaklanjaju nam pogled prema Nedžarićima i Centru za slabovidne osobe. Na Buffonovom snimku se sve to vidi malo bolje. Samo iz suprotnog pravca, s mjesta gdje je bilo smješteno snajpersko gnijezdo Vojske RS.

Zorana Kulinu, već smo objavili, pronašli smo u Istočnom Sarajevu, dok je obavljao konobarske poslove u ugostiteljskom objektu smještenom na Autobuskoj stanici. Priznao nam je da je on na ratnom snimku na kojem se vidi kako ispaljuje hitac prema Alipašinom Polju i konstatuje: “U glavu, čovječe”.

Skoro trideset godina nakon što je pozirao pred Buffonovom kamerom, Zoran Kulina je za Istragu kazao da nije pogodio nikoga i da je to bila samo predstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije