Iz Sarajeva poslana najbolja poruka: Rudari i policija podsjetili na pravi smisao 1. maja

3
Radiosarajevo.ba
Iz Sarajeva poslana najbolja poruka: Rudari i policija podsjetili na pravi smisao 1. maja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Policija i rudari zajedno u Sarajevu

Nekoliko stotina rudara stiglo je jutros u Sarajevo kako bi, simbolično, na Međunarodni praznik rada - Prvi maj tražili da se poboljšaju uslovi rada i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Oni su krenuli sa platoa Željezničke stanice u Sarajevu, te su šetnju završili kod upravne zgrade Elektroprivrede BiH - simbolično.

Fotograf portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac pratio je proteste u Sarajevu i zabilježio zaista simboličnu sliku - policiju i rudare koji su se zajedno slikali. Simbolično, na Prvi maj - praznik rada, a policija je brinula kako ne bi bilo sigurnosnih problema tokom protesta.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Podsjetimo, Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu (SAD) dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

To, 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uslove rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

Na našim prostorima obilježavanje Prvog maja više se veže uz roštilje i slavlje u prirodi, a manje se sjećamo historije i borbe za radnička prava, pa je zbog toga važno podsjetiti se zašto je ovaj dan bitan...

Policija i rudari zajedno u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Policija i rudari zajedno u Sarajevu

Zato je ova slika možda i najbolja poruka za ovaj praznik - kako bi se podsjetili šta se obilježava, a ne slavi ovaj dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije