Iz OŠ "Grbavica 1" poslali pismo javnosti povodom slučaja osuđenog nastavnika

1
Radiosarajevo.ba
Iz OŠ "Grbavica 1" poslali pismo javnosti povodom slučaja osuđenog nastavnika
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Osnovna škola Grbavica 1

Iz Osnovne škole "Grbavica 1" u Sarajevu su objavili saopćenje za javnost u kojem se navodi kako osuđeni pedofil Samir Alihodžić više nije nastavnik u toj školi. 

Saopćenje škole prenosimo u bez redakcijskih intervencija.

"Radi informisanja uznemirene javnosti, a naročito roditelja naših učenika, štiteći zakon i princip moralnih i pedagoških vrijednosti imamo obavezu informisati javnost o hronologiji događaja:

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Vijeće roditelja: OŠ Grbavica 1 mora dati otkaz nastavniku, a svi odgovorni za ovo kažnjeni!

Vijeće roditelja: OŠ Grbavica 1 mora dati otkaz nastavniku, a svi odgovorni za ovo kažnjeni!

2015. godine protiv našeg uposlenika je podignuta optužnica za krivično djelo koje mu se stavlja na teret vezano za događaj i protivpravnu radnju na štetu malodobne osobe, a koji se desio van samih nastavnih procesa Osnovne škole „Grbavica 1“ i nije vezan za učenike Osnovne škole „Grbavica 1“.

2. 2016. godine protiv našeg uposlenika je potvrđena optužnica i isti kao uposlenik škole nije suspendovan, redovno nastavlja izvršavati svoje radne obaveze, a na čiji rad nije bilo evidentiranih pritužbi.

3. Dana 14.12.2021. godine, na traženje/zahtjev zaposlenika koji ima status radnika sa svim svojim pravima iz ugovora o radu i pratećih propisa i koji nije suspendiran, a protiv kojeg se vodi sudski postupak, Školski odbor je odobrio neplaćeno odsustvo u trajanju od 1 godine zbog njegovanja bolesnog člana porodice, a za koji događaj je kasnije kontrolom u decembru 2022. godine Kantonalna inspekcija utvrdila nepravilnost prilikom odobravanja ovog zahtjeva. Donošenjem Rješenja kojim se odobrava neplaćeno odsustvo, radniku njegova prava iz radnog odnosa miruju.

Osuđeni nastavnik iz škole na Grbavici dao otkaz

Osuđeni nastavnik iz škole na Grbavici dao otkaz

4. 11.11.2021. godine sud donosi pravosnažnu odluku-presudu kojom je oglasio krivog optuženog za djelo koje mu se stavlja na teret i istom je izrečena sankcija kazne zatvora u trajanju od 1 godine uz izrečenu mjeru zabrane rada. Uposlenik se već nalazi na neplaćenom odustvu i njegov radnopravni status miruje.

5. Dana 15.8.2022. godine, nakon zahtjeva tadašnje direktorice škole za razrješenjem dužnosti prije isteka samog mandata, za novog direktora i to vršioca dužnosti direktora, imenuje se Kamenjaš Sedin koji po preuzimanju dužnosti v.d. direktora nije upoznat sa predmetnim slučajem od strane prethodne direktorice. Također, trenutni Školski odbor (svi njegovi članovi) o svim detaljima situacije nisu imali saznanja, osim onih iz medija.

6. Dana 15.12.2022. godine po isteku neplaćenog odsustva što se gotovo podudara sa istekom izrečene sudske mjere zabrane uz izrečenu sankciju, uposlenik se vraća na posao i istom počinju teći prava i obaveze iz njegovog radnog odnosa.

Narod i Pravda: 'Potpuno je neprihvatljivo da se nastavnik tjelesnog odgoja vrati na posao'

Narod i Pravda: 'Potpuno je neprihvatljivo da se nastavnik tjelesnog odgoja vrati na posao'

7. Vršilac dužnosti direktora, iz medija i od strane roditelja, saznaje za postojanje pravosnažne presude protiv uposlenika škole. Napominje se da je ista naknadno dostavljena školi u odnosu na datum njenog donošenja i o kojoj vršilac dužnosti nije bio informiran prilikom preuzimanja dužnosti u augustu 2022. godine.

8. U decembru 2022. godine po javljanju na rad uposlenika, Kantonalna uprava inspekcijskih poslova je izvršila nadzore u kojima je utvrdila činjenice, opisanu hronologiju i evidentirala ranije načinjene propuste.

9. U decembru 2022. godine po ovim saznanjima, Vijeće roditelja traži imperativno postupanje i otkaz, odnosno prestanak radnog odnosa za uposlenika koji je bio pravomoćno osuđen za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

10. Dana 20.12.2022. uposlenik škole svoju odluku o otkazu pismenim putem podnosi školi preko opunomoćenog lica, što je zavedeno putem protokola.

11. Dana 20.12.2022. godine održan je Školski odbor na kojem su iznesene sve utvrđene činjenice, detaljnije upoznati Članovi istog, komunicirani rezultati inspekcijskog nadzora i zahtjeva uposlenika za prestankom radnog odnosa, te je temeljem ukupnog stanja slučaja i zakonskih regulativa prekinut radni odnos navedenom uposleniku - saopćeno je iz Osnovne škole "Grbavica 1".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije