Iz Njemačke u BiH vraćeno 480 bh. državljana

Anadolija
Iz Njemačke u BiH vraćeno 480 bh. državljana
/ morgenpost.de
U Bosnu i Hercegovinu vraćeno je 480 bh. državljana u periodu od 10. decembra 2015. do 30. juna 2016. godine.

Prema navodima nadležnih njemačkih tijela, u SR Njemačkoj je bilo ukupno 3.903 bh. državljana u kategoriji ekonomskih migranata.

To stoji u informaciji Ministarstva za sigurnost BiH o aktivnostima BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u BiH na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak (EU - Laissez Passer) s čime je upoznato Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici. 

Samo 166 osoba prihvaćeno je s EU - Laissez Passer dokumentom, 299 s pasošem BiH, 12 s ličnom kartom i tri s putnim listom. Istovremeno je odbijen prihvat 40 osoba zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.

Produžena je upotreba Evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju nadležna tijela Savezne Republike Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u BiH u dodatnom periodu od 90 dana, počevši od 1. augusta 2016. godine.

Ministarstvo za sigurnost pratit će ovaj proces i na jednoj od narednih sjednica informirati Vijeće ministara BiH o postupanju nadležnih bh. tijela, kako bi po isteku ovog roka BiH preuzela ovu aktivnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije