BiH / Iz CIK-a pojasnili zbog čega su odgođeni izbori za 15. novembar

23. 05. 2020. u 11:30:00 E. M.

Shares: 11

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici donijela je odluku o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina na konferenciji za medije pojasnila je da je razlog taj što nisu osigurana sredstava iz budžeta za njihovo održavanje.

Kako je istakla, zakonom je predviđeno da se u slučaju odgore izbori održe maksimalno 30 dana nakon planiranog datuma.

Prvobitno su izbori bili zakazani za 4. oktobar, a 4. novembar pada u srijedu. S obzirom da je zakonom propisano da izbori mnraju biti u nedjelju, idući datum je trebao biti 8. novembar, ali ni on nije bio moguć za realizaciju zbog pravoslavnog praznika. Stoga je CIK odlučio da se lokalni izbori održe 15. novembra. 

Centralna izborna komisija danas usvojila i Uputstvo o roku i redoslijedu izbornih aktivnosti. 

"Tragali smo za alternativnim rješenjima i konsultirali se sa Agencijom za javne nabavke te smo odlučili raspisati javne nabavke na osnovu planiranih sredstava iz budžeta. Ugovor o realizaciji se može potpisati tek kada budu osigurana sredstva. Na ovo smo se odlučili cijeneći izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Danas ćemo objaviti obavještenje o javnim nabavkama", rekla je Bjelica-Prutina. 

Pojasnila je i princip za učešće na lokalnim izborima. Navela je kako od 27. maja do 3. jula do 16 sati teče rok u kojem politički subjekti CIK-u podnose prijavu za ovjere učešća na lokalnim izborima. Rok je duži zbog odgađanja dana održavanja izbora. 

Također, omogućena je i elektronska prijava uz obavezu da se originalna dokumentacija dostavi prije isteka roka.  

Prjave za ovjeru koalicije i nezavisne liste, ovjerene političke stranke i nezavisni kandidati podnose u periodu 19. do 28. jula. Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do 14. novembra do sedam sati ujutro. U centralni registarski spisak upisano je 3.374.364 birača. Rok za prijavu birača koji žive van BiH je 19. septembar u ponoć.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA