Iz Britanske ambasade poslali vrlo jasnu poruku: Nije tačno da RS može postojati van države BiH

24
Radiosarajevo.ba
Iz Britanske ambasade poslali vrlo jasnu poruku: Nije tačno da RS može postojati van države BiH
Foto: Ambasada Britanije u BiH / Julian Reilly, britanski ambasador

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, jučer, 23. maja, objavio je da je Vlada ovog entiteta donijela zvaničnu odluku da predloži "razdruživanje" RS od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS.

Na ovu objavu reagirala je danas Američka ambasada u Bosni i Hercegovine - više o tome možete pročitati OVDJE - a vrlo jasnu poruku upravo su uputili i iz Ambasade Velike Britanije u našoj zemlji.

Njihovu poruku objavljujemo u cijelosti:

Emotivni trenuci u Hrvatskom saboru: Obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Emotivni trenuci u Hrvatskom saboru: Obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

"Skore prijetnje Vlade RS da provede 'mirno razdruživanje' od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama

  • Nije tačno da je RS ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. RS je legitimni i integralni dio BiH.
  • Nije tačno da se RS može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. RS postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
  • Nije tačno da aktivnosti Dodika na bilo koji način štite RS niti građane koji tamo žive. Predsjednik RS dobro poznaje pravne činjenice.  Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.
  • Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije