Iz Ambasade SAD u BiH se oglasili na desetu godišnjicu presude Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Iz Ambasade SAD u BiH se oglasili na desetu godišnjicu presude Sejdić-Finci
Foto: Wikipedia / Ambasada SAD

Danas se navršava deset godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci.  Nažalost, deset godina nakon donošenja ove presude, ništa se nije promijenilo. Građani BiH ne smiju se naviknuti na puko obilježavanje godišnjica bez konstruktivnog djelovanja, naveli su u saopćenju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"U tom smislu, vlasti BiH moraju izmijeniti Ustav i ukloniti diskriminirajuće odredbe kako bi se osigurala jednaka prava za sve građane.

Neuspjeh u rješavanju problema diskriminatorske prakse ne pogađa samo Rome i Jevreje, niti samo manjine. Ovom diskriminacijom pogođene su sve etničke skupine: Srbi koji žive u Federaciji BiH, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Republici Srpskoj, stanovnici Distrikta Brčko koji žele glasati u Federaciji ili Republici Srpskoj, svi koji se ne žele izjasniti kao pripadnici bilo koje etničke grupe, stanovnici Mostara, kao i pripadnici svih manjina širom BiH kojima je onemogućeno da u potpunosti sudjeluju na izborima u BiH. To je neprihvatljivo.

Bh. zvaničnici moraju poduzeti konkretne korake kako bi se riješilo pitanje presude Sejdić i Finci i presuda u drugim relevantnim slučajevima ECHR. Civilno društvo, a posebno predstavnici manjinskih skupina, moraju biti dio tog procesa. Kao što je navedeno u Mišljenju EU iz maja ove godine, BiH mora poduzeti istinske reforme kako bi osigurala da svi građani učinkovito ostvaruju svoja politička prava.

Provedba presude Sejdić i Finci pitanje je ljudskih prava. Osiguravanje jednakih prava za manjine ne umanjuje prava drugih. Američka ambasada još jednom ističe da je poštivanje i promicanje prava i temeljnih sloboda pojedinca neophodan preduvjet za stvaranje stabilnog, mirnog i prosperitetnog društva. Američka ambasada spremna je pomoći, ali pokretačka snaga procesa ostvarivanja jednakih prava za sve mora doći iz BiH i od njenih građana", dodali su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije