Iz Ambasade SAD u BiH poslali novu poruku liderima

3
Radiosarajevo.ba
Iz Ambasade SAD u BiH poslali novu poruku liderima
FOTO: Arhiv / Predsjedništvo BiH

Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet u BiH otcijepi, navodi se u pisanoj izjavi za iz Ureda za komunikacije ambasade SAD u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa.

Takav komentar je uslijedio nakon što je Rusija, u srijedu, 2. decembra, na sjednici Vijeću za provođenje mira u BiH (PIC), odbacila zaključak komunikea, u kome se, između ostalog, navodi i da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje iz Bosne i Hercegovine.

"Svaka radnja preduzeta s ciljem razgradnje Bosne i Hercegovine predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je ovisno o postojanju BiH“, precizirano je u odgovoru.

Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim pravom˝, dodaje se iz Američke ambasade u BiH, te još precizira da su kriterijumi za okončanje međunarodne supervizije jasno izneseni u okviru 5+2 agende.

Domaći lideri bi se trebali iznova fokusirati na ispunjenje tih kriterija kako bi zemlja stabilnije napredovala na svom euroatlanskom putu˝, navodi se iz Ambasade SAD za RSE.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH nisu odgovorili na upit RSE da li odbacivanjem komunikea podržavaju razgradnju Bosne i Hercegovine i otcjepljenje entiteta.

Rusija, jedna od članica Vijeća za implementaciju mira, odbacila je u potpunosti zaključke Savjeta, te pozvala na zatvaranje kancelarije OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije