Ivica Puljić otkrio detalje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'Da bude jasno'

27
Radiosarajevo.ba
Ivica Puljić otkrio detalje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'Da bude jasno'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Cvijet Srebrenice ispred Vijećnice u Sarajevu

Poznati bh. novinar Ivica Puljić je danas, 13. aprila, na svom X profilu otkrio sve informacije koje trenutno znaju o najavljenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. 

U više objava, Ivica Puljić je pojasnio koje zemlje su predložile rezoluciju, koje je sponzoriraju, te kada bi se trebala naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

"Da bude jasno. Rezoluciju o genocidu u Srebrenici su pokrenule Njemačka i Ruanda. Rezoluciju sponzorira 15 zemalja: SAD, Čile, N. Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Albanija, Slovenija, Francuska, Italija, Irska, Francuska, Lišhtenštajn, Nizozemska i Finska.

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

To je originalna grupa zemalja prijatelja Srebrenice još iz 2015., kada se rezolucija našla na Vijeću sigurnosti i kada je Rusija uložila veto. Dakle, ovih 15 zemalja su od prvog dana uz Njemačku i Ruandu. Bit će još zemalja ko-sponzora poput Velike Britanije i Hrvatske.

Njemačka je podijelila nacrt rezolucije svim misijama/ambasadama. Rezolucija će biti prezentiran 17. aprila u UN-u iza zatvorenih vrata. U tim situacijama se vode žestoke diskusije za i protiv. Nakon toga se ide na glasanje na Generalnu skupštinu, najvjerovatnije 2. maja." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije