Đikić: Strateško partnerstvo Beograda i Zagreba u BiH

Radiosarajevo.ba
Đikić: Strateško partnerstvo Beograda i Zagreba u BiH
Foto: HRT / Ivica Đikić

Tekst uglednog novinara i pisaca Ivice Đikića u tjedniku Novosti, privukao je pažnju regionalne javnosti, otvarajući iznova pitanje uloge Beograda i Zagreba u najnovijim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, kao i napetostima koje, bez obzira na ovo predizborno vrijeme, sve više brinu građane ove zemlje.

Piše: Faruk Vele

Autor i scenarist televizijske dramske serije Novine, koja je napravila ogroman uspjeh, a nedavno ju je kupio i svjetski poznati Netflix, autor više romana i knjiga publicistike, za Radiosarajevo.ba analizira situaciju u regionu i ukazuje šta se krije iza nove politike Srbije i Hrvatske prema susjednoj BiH.

Također, komentira poteze Milorada Dodika i hrvatske politike u BiH.

"Službeno se upuštajući u poricanje genocida u Srebrenici, Milorad Dodik pokazuje da nema granica njegovom nemoralu i neljudskosti kad je u pitanju održavanje na vlasti: kad bi to mogao, odnosno kad bi političke i društvene okolnosti bile drugačije, ne sumnjam da bi ljude slao u rat u zamjenu za još jedan svoj mandat, u zamjenu za produžetak moći i nedodirljivosti“, govori Đikić. Đikić tvrdi da Dodika u Beogradu podržava predsjednik Aleksandar Vučić.

"Jer mu treba nacionalistička buka i radikalizam da prikrije neizbježni i skori srpski rastanak s Kosovom: u tom pogledu, Dodik je tek jedna od Vučićevih poluga za kratkovidno i sebično manipuliranje vlastitom javnošću i međunarodnom politikom“, naglašava on.

Prema Đikićevom mišljenju, radi se o neodgovornom produžavanju srpske političke tragedije.

"Ona, uz kraće prekide, traje već trideset godina i čini nestabilnom cijelu regiju, a koja se najviše obija o glavu srpskom narodu“, ističe Đikić.

Nadalje, Đikić je primijetio znakovitu šutnju Zagreba i Mostara na "Dodikove bezobzirne i opasne provokacije i izljeve mržnje“

"To je uvjetovano činjenicom da su Dodik i ovakva Republika Srpska hrvatski saveznici u politici daljnjeg dezintegriranja i obesmišljavanja Bosne i Hercegovine, pri čemu tim dvjema politikama ide na ruku i dugogodišnje bošnjačko političko glavinjanje i nedoraslost. Usprkos jako lošim aktualnim odnosima između Zagreba i Beograda, njihovo strateško savezništvo u BiH nije ugroženo. Nečem sličnom svjedočili smo i u prvoj polovici devedesetih“, zaključuje Đikić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije