Ivanić za Radiosarajevo.ba: Odnosi u Predsjedništvu BiH više nisu kao ranije

Amil Dučić
Ivanić za Radiosarajevo.ba: Odnosi u Predsjedništvu BiH više nisu kao ranije
Odnosi u Predsjedništvu BiH više nisu ni blizu onih koje smo imali na početku mandata, ocijenio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.
 
On je istakao da je zaista  bio optimističan kad je ovaj saziv Predsjedništva BiH preuzeo posao. Dodao je da je prvih godinu dana sve bilo i više nego dobro
 
"Bilo je tu i entuzijazma i kompromisa i želje da istinski nešto napravimo. Međutim, onda se desio popis, pa apelacija u vezi sa Danom Republike Srpske, pa na koncu revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Sve je to narušilo međusobne odnose i nisam siguran da ćemo do kraja mandata uspjeti da ih popravimo", rekao je Ivanić.
 
Radiosarajevo.ba: Konkretno, kakvi su odnosi između Vas i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića?
 
Ivanić: Gospodin Izetbegović i ja korektno sarađujemo, koliko je to poslije svega moguće, popijemo kafu, ali to nije ni blizu onoga kako je bilo ranije. Zamjeram mu što je dozvolio da u slučaju revizije presude unutar Predsjedništva BiH i institucija djeluje paralelni sistem, kao i to što nismo poslije toga uspjeli da se usaglasimo i javnosti pismeno obavežemo da se to do kraja mandata više neće dešavati. 
 
Radiosarajevo.ba: Predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio donošenje zajedničke deklaracije Srbije i Republike Srpske o djelovanju za opstanak Srba. U jednom dijelu javnosti je ovo odmah protumačeno kao korak ka stvaranju jedne države? Kako Vi stojite prema ovome?
 
Ivanić: Prvo moram da vidim šta piše u deklaraciji. Nema potrebe naprečac je ni kritikovati, niti hvaliti budući da se radi samo o najavi. Po onome što sam pročitao, nisam ni jednog trenutka zaključio da je cilj stvaranje jedne države i ne znam uopšte otkud takvi komentari. Vjerovatno zato što se isto reaguje svaki put kad se spomene potreba zaštite Srba. Istina je da Srbe treba zaštititi. Recimo, mnogi zaboravljaju da i dan-danas Srbi još nisu čak ni konstitutivni u četiri kantona u FBiH, uključujući i sarajevski.
 
S druge strane, bilo bi mi drago da tekst deklaracije, ukoliko zaista bude iskren i konkretan, prate i smjernice za njeno sprovođenje, tačno po institucijama, budući da tekst deklaracije sam po sebi ne znači ništa. Ali, vidjećemo tačno o čemu se radi kad prijedlog teksta deklaracije bude utvrđen.
 
Radiosarajevo.ba: Jeste li optimistični da BiH može napraviti značajan pomak ka EU u trenutnim odnosima?
 
Ivanić: Bio sam u Briselu krajem juna, pred kraj mog predsjedavanja, i mogu da vam kažem da i dalje postoji određena doza optimizma, ali sve je sada u našim rukama. Ukoliko na vrijeme dostavimo odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, nema razloga da u 2018. ne dobijemo status kandidata. Ipak, nisam zadovoljan brzinom odgovaranja. Previše sporo ide i može se desiti da zbog toga izgubimo pozitivan trenutak.
 
Radiosarajevo.ba: Kako ste doživjeli vijest o snimanju filma "Alija", projektu u koje, učestvuje i gospodin Izetbegović, ali i promptnu reakciju gospodina Dodika koji najavljuje snimanje filma o Radovanu Karadžiću?
 
Ivanić: Jasno mi je da Bošnjacima, pa i gospodinu Izetbegoviću, imponuje to da se ime Alije Izetbegovića ovjekovječi kao filmsko ostvarenje. Međutim, Bošnjaci moraju da znaju da je za Srbe ime Alije Izetbegovića i dalje simbol rata u BiH, a mnogi ga smatraju ratnim zločincem. 
 
I da se sa ovakvim stvarima zasigurno ne vraća povjerenje unutar BiH koje je i dalje krhko. Samim tim, očekivana je, pa i prirodna, reakcija iz Republike Srpske da se uzvrati snimanjem filma o Radovanu Karadžiću. Lično mislim da je i jedan i drugi film apsolutno bespotreban i da se najmanje radi o umjetnosti, već o političkoj manipulaciji i stvaranju novih tenzija u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije