Ivanić: Mislim da BiH neće skoro ući u NATO

Tanjug
Ivanić: Mislim da BiH neće skoro ući u NATO
Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, ne vjeruje da će zemlja kojom predsjedava uskoro ući u NATO, niti da će biti promjena Dejtonskog sporazuma, a geopolitičke poruke i nagovještaje o procesima u reginu smatra političkim provokacijama.

"U BiH nema koncenzusa o ulasku u NATO, ali ima u RS-u. Dok god je Srbija neutralna, srpski političari u BiH zastupat će taj stav i teško će se naći neki koji će glasati za ulazak u NATO, sve dok Srbija nije tamo", kaže Ivanić.

On smatra da je besmislena ocjena instituta IFIMES iz Ljubljane, koji je posjetu Zorana Zaeva Sarajevu vidio kao zajednički ubrzani put BiH i Makedonije za ulazak u NATO i EU.

"Bio sam prisutan na sastanku sa Zaevom i nije bilo riječi o NATO-u. Govorili smo o našim međusobnim odnosima, o potrebi da se otvori direktna avionska linija Sarajevo - Skoplje, o potrebi da se poveća ekonomska razmjena", jasan je Ivanić.

On je mišljenja kako je pričao članstvu BiH u NATO-u "generalno prenapuhana", te da je rano o tome govoriti jer će o svemu tome "odlučivati generacije političara koje sada uopće nisu prisutne".

Odgovarajući na pitanje otkud u posljednje vrijeme spekulacije da je zbog jačanja ruskog utjecaja na Srbiju neminovno moduliranje Dejtonskog sporazuma ili pisanje pojedinih medija da bi srbijanska valada uz rusku podršku mogla anektirati pojedine dijelove BiH, Ivanić ocjenjuje da su to besmislene, naručene i plaćene teze.

"Kada bi se otvorilo pitanje velike revizije Dejtona, automatski bi se na stolu našle tri koncepcije. U Sarajevu - sigurno BIH bez entiteta, u Banjoj Luci nezavisna Republika Srpska, u Mostaru, vjerovatno, osnivanje trećeg entiteta“, kaže Ivanić, ubijeđen da je dogovor te vrste nemoguće nametnuti, jer nema ni jedinstva na međunarodnoj sceni.

Zaključuje kako su sve to spekulacije iz kojih je vidljivo da se na Balkanu, igrom slučaja, odvija bitka između velikih sila, gdje najveće interese imaju SAD i Rusija, a zatim i EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije