Genjac: Hrvatska želi ilegalno graditi Pelješki most na teritoriji BiH

A. B.
Genjac: Hrvatska želi ilegalno graditi Pelješki most na teritoriji BiH
Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac na današnjoj konferenciji za medije, organiziranoj povodom najavljene gradnje Pelješkog mosta, izjavio je kako Hrvatska želi ilegalno graditi Pelješki most na teritoriji BiH.

Genjac je kazao da pitanje razgraničenja teritorijalnog mora izmeđ BiH i Hrvatske nije riješeno, niti je, prema njegovim riječima, data jasna saglasnost Bosne i Hercegovine za gradnju Pelješog most.

"Ilegalna je gradnja Pelješkog mosta. Za to je potrebna saglasnost Predsjedništva BiH i naše zemlje, a sve to jasno stoji u konvenciji UN-a. BiH ima svoje teritorijalne vode, ali u skladu s konvencijom UN-a ima pravo na priključni koridor koji podliježe slobodnom plovidbom bez ikakvih ograničenja i taj isti koridor je dodijeljen i Sloveniji. BiH ima pravo na taj priključni koridor i on podliježe režimu apsolutne slobodne komunikacije i plovidbe i zabranjena ja gradnja vještačkih otoka ili bilo kakvih drugih građevina. Da je to koridor, utvrdit će se nakon razgraničenja prava na na more između BiH i Hrvatske", rekao je Genjac i dodao kako prije toga nisu moguće nikakve aktivnosti jer, kako je kazao, prvo treba utvrditi pitanje priključnog koriroda i onda ga tretirati u skladu s odgovarajućim konvencijama.

Genjac smatra kako Hrvatska tretira teritorijalne vode BiH i njeno pravo na priključni koridor suprotno UN konvenciji o pravima mora i da je zapravo tu nastao spor.

"Pelješki most bi se nalazio upravo na tom koridoru i netačne su tvrdnje da Hrvatska gradi most na svom teritoriju, to nije njen teritorij. To nisu unutrašnje, nego međunarodne vode", izjavio je Genjac.

halid_genjac_SDA_RSA (3).JPG - undefined

Halid Genjac (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Predsjednik Glavnog odbora SDA je izjavio da bi se gradnjom mosta blokirala veza BiH s drugim zemljama te da bi BiH tada postala umjesto morske, kopnena zemlja.

"Uprkos svemu navedenom, napadajući BiH, Hrvatska insistira na gradnji mosta na međunarodnom plovnom putu i tako obmanuje javnost i institucije UN-a, navodeći kako ima saglasnost bh. strane i kako most gradi na svojoj strani. Stranka demokratske akcije je potpuno opredjeljena za razvitak dobrosusjedskih odnosa između BiH i Hrvatske i istrajat ćemo u tome, međutim, dobra saradnja i odnosi su mogući isključivo uz međusobno uvažanje i poštivanje svih prava koje pripadaju objema državama u skladu s relevantnim međunarodnim konvencijama", izjavio je Genjac.

Zaključio je kako  će SDA u pismu koje je pripremljeno za sve europske parlamentarce, upoznati javnost s navedenim činjenicama. Također, kako je rekao, traže od Europske komisije da revidira odluku o dodjeli finansijskih sredstava za gradnju Pelješkog mosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije