Ivanić upozorava: Neprimjereno je od Dana Vojske RS-a stvarati novu krizu

Radiosarajevo.ba
Ivanić upozorava: Neprimjereno je od Dana Vojske RS-a stvarati novu krizu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas se putem saopćenja obratio javnosti, u vezi s obilježavanjem 12. maja, Dana Vojske RS-a, kazavši kako smatra da se nastavlja praksa negiranja postojanja Republike Srpske.

U saopćenju, koje je reakcija na dopis Ministarstva za odbranu u vezi s proslavom Dana Trećeg pješadijskog puka (RS) i Dana Vojske Republike Srpske, Ivanić ističe kako je nepotrebno od ovog obilježavanja godišnjice stvarati novu političku krizu.

U dopisu MOBiH zatražen je stav Predsjedništva BiH u vezi s programom svečanosti, kao i sa obraćanjem Milorada Dodik, predsjednika RS-a na centralnoj svečanosti.

"Neprihvatlјivo je da program proslave Dana VRS-a i Dana Trećeg pješadijskog (RS-a) puka koji, po zakonu, baštini tradiciju VRS-a i u skladu s tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmet nove političke krize u BiH", ističe se u saopćenju Ivanića, u kom se navodi da je neprimjeren pokušaj da se zabrani predsjedniku RS-a obraćanje na ovoj svečanoj proslavi.

Navodi se i da je ta praksa "započeta osporavanjem obilježavanja 9. januara, Dana RS-a", te da se ovakvim pristupom, nepoštovanjem RS-a i njenih institucija, te stalnom proizvodnjom političkih kriza, svaki dan doprinosi sve manjem utjecaju BiH kao države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije