Ivanić predlaže da 9. januar bude dan državnosti RS-a

Fena
Ivanić predlaže da 9. januar bude dan državnosti RS-a
AA / Mladen Ivanić
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Mladen Ivanić predlaže da 9. januar bude "dan državnosti RS-a".

Kaže da je to rješenje za novonastalu situaciju u vezi s 9. januarom, koji je kao Dan RS-a Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a RS za 25. februar zakazala referendum protiv kojeg su predstavnici međunarodne zajednice.

"Imam rješenje za tu situaciju. Predlažem da pitanje bude: Da li ste za to da 9. januar bude Dan državnosti RS-a? To nema veze s odlukom Ustavnog suda BiH, a iz okvira je nadležnosti RS-a. Neki bi rekli da je to protivustavno, jer RS nije država, ali niko nije ni rekao Dan države nego državnosti", ustvrdio je Ivanić danas u izjavi novinarima u Trebinju.

Smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nema način ni elemente da spriječi održavanje referenduma u RS-u o 9. januaru, koi je, navodi, "godinama slavljen i nikome nije pravio problem".

Ivanić je dodao i da su besmislene tenzije koje se dižu u vezi s referendumom i strah zbog nekih budućih referenduma, te da ne bi bilo pametno poduzimati nikakve mjere da se on zabrani.

"Iz načina na koji komuniciraju međunarodne institucije stječe se utisak da će oni ići ka nekoj vrsti zabrane ili pokušaja osporavanja. Mislim da je to greška i prije svega podrška predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, jer će on od toga napraviti političku priču, a u suštini neće se dobiti ništa takvom zabranom", kazao je Ivanić.

Dodao je i da bi otkazivanje referenduma bila neka vrsta ismijavanja odluke Narodne skupštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije