Ivanić iz Beograda: Greška međunarodne zajednice je što ima favorite u BiH

Radiosarajevo.ba
Ivanić iz Beograda: Greška međunarodne zajednice je što ima favorite u BiH
Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sastao se danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, gdje su razgovarali o brojnim aktuelnim temama u ove dvije zemlje.

Nakon sastanka, Ivanićč je istaknuo da je riječ o jednoj redovnoj posjeti, tokom koje se savjetuju u vezi s aktuelnom društveno-političkom situacijom.

''Gospodin Vučić me informisao o prilikama u Srbiji, oko situacije na Kosovu i Metohiji. Jedna redovna razmjena mišljenja koju smo imali'', rekao je Ivanić nakon sastanka.

Kazao je da nije bilo govora o pitanjima državnih granica.

''Nismo razgovarali zato što nije realno očekivati u ova četiri mjeseca do izbora da se postigne dogovor. Mislim da je ogromna šteta, bio bi to ogroman plus i za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, bio bi to tako lijep primjer u regionu, sve se svelo na jednu ili dvije stvari koje nisu tako teške. BiH je važna Srbiji, ne samo politički nego i ekonomski, postoji mnogo razloga da se ti odnosi poboljšaju'', ispričao je Ivanić.

Naglasio je da su međunarodne insititucije u BiH često imale ''favorite'' i to je ocijenio ''greškom''.

''Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovinu najveću grešku prave kad s vremena na vrijeme imaju favorite. Onda favorite u BiH pokušavaju da afirmišu, a druge kritikuju. Vrlo često je Republika Srpska bila kritikovana, ja se nadam da će PIC dokle god postoji početi sve više da zauzima neutralnu poziciju i da nema svoje favorite'', poručio je Ivanić.

Govoreći o problemu izmjena Izbornog zakona Ivanić je istaknuo kako smatra da do izmjena ovog zakona neće doći do oktobarskih izbora, te da je na to upozoravao mnogo ranije.

''Mislim da od toga nema ništa, prije godinu i po dana sam upozoravao da bih ulazi u ozbiljan problem. Mislim da je velika greška prebacivati na CIK stvari oko kojih se domaći političari nisu mogli dogovoriti. Mislim da je to jako pogrešno i samo prebacivanje odgovornosti. Ključ dogovora je dogovor partnera u Federaciji. Niko živ ne može pomoći ako ti ljudi neće sami sebi pomoći'', dodao je on.

 Vrlo brzo nakon sastanka oglasio se i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je naglasio da će Srbija uvijek poštovati Dejtonski mirovni sporazum i zajednički izraženu volju sva tri konstitutivna naroda u BiH - Srba, Bošnjaka i Hrvata.

On je naglasio da je Srbija opredjeljena za unaprijeđenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, kako političkih, tako i ekonomskih.

"Dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja i za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH, kao i za Bošnjake i Hrvate u BiH, ali i za mir i stabilnost u regionu", rekao je predsjednik Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije